Anasayfa KeşfetKültür Bolu Hatırası

Bolu Hatırası

Ayşegül Parlayan Özalp

“EOS M ile 2 Gün” etkinliği 10-11 Kasım 2012 tarihlerinde düzenlendi. Katılımcılar Bolu’da sonbahar manzaralarının tadını çıkardı, doğa yürüyüşü yaptı, “off road” deneyimi yaşadı ve yeni model fotoğraf makinesini denedi.

Bolu il sınırlarındaki Aladağ’ın eteklerinde, Gölcük kıyısında otobüsten inince benzersiz bir manzarayla karşılaşıyoruz; heyecanımızı üzerimizden atmadan da yürümeye başlıyoruz. Yaklaşık 50 kişiyiz. Gölün etrafında yarım tur attıktan sonra ormana girip birkaç kilometre de burada ilerlemek istiyoruz. Ancak grubumuzun bir kısmı gölün cazibesinden kurtulamıyor. Onları rehberleriyle birlikte kıyıda bırakıp ormana dalıyoruz.
Yaprakların sararmaya yüz tuttuğu sis altındaki ormanda büyüleyici bir yoldayız. Bir yandan doğanın tadını çıkarıyor, bir yandan fotoğraf makineleriyle detay yakalamaya çalışıyoruz; kimi bir ağacın yapraklarıyla uğraşıyor, kimi ormanın pastel renklerinden adeta resim yapmaya çalışıyor… Yaklaşık 2 kilometre kadar yürüyoruz. Aramızda Atlas’ın fotoğraf editörü Sinan Çakmak’ın beş yaşındaki kızı Milene ile iki yaşındaki kızı Lilia da var. Sanırım en çok eğlenenler de onlar. Bir çeşme başında mola veriyoruz. Burada biraz dinlendikten sonra aynı yoldan geri döneceğiz. Mola kısa sürüyor; kurt, çakal, ayı gibi yaban hayvanlarının yaşadığı alanı geride bırakarak yola düşüyoruz.
Yaklaşık 250 metre kadar yürüdükten sonra bir gitar tınısı, ardından da şarkılar geliyor kulaklarımıza. Özlem Kotan ve ben tereddüt etmeden sese yöneliyoruz. Kısa bir süre sona şarkı söyleyen bir grup öğrenciyle karşılaşıyoruz; yaklaşık 15 dakika birlikte şarkı söylüyor, sonra tanışıyoruz. Kızlı erkekli grup sınavlardan önce stres atmaya gelmiş. Bu kadar kısa bir süre içinde kaynaşmak, sanırım doğada olmaya has bir durum.
Gençlere başarılar dileyip tekrar düşüyoruz yola. Yaklaşık iki saatlik yürüyüşten sonra havanın ne kadar soğuk olduğunu anlıyoruz birden. Hemen polarlarımızı giyerek Gazelle Resort Hotel’in Gölcük kenarındaki kafeteryasına atıyoruz kendimizi. Gölün olağanüstü manzarası eşliğinde yudumladığımız sıcak çay, yorgunluğumuzun ödülü oluyor…

Burada bulunma amacımız yeni fotoğraf makinesi Canon EOS M’yi denemek. Atlas ve Canon, bu amaçla 10-11 Kasım 2012 tarihlerinde “Canon EOS M ile 2 Gün” etkinliğini gerçekleştiriyor. Bolu’da, Gazelle Resort Hotel’in ev sahipliğinde yapılan etkinlikte Atlas fotoğrafçıları, Canon çalışanları ve basının önde gelen isimleri bir araya geliyor. Programımızda doğa yürüyüşü, “off road” ve elbette fotoğraf çekimleri var.

Etkinliğe katılan çok sayıdaki profesyonel de Canon EOS M modelini denedi. Her bir karede fotoğraf makinesinin başka bir özelliğini gördük. Canon’un ürettiği ilk kompakt sistem kamerası (CSC) olan Canon EOS M yemek, moda, kültür, sanat, müzik ve “outdoor” amaçlı üretilmiş çok yönlü bir makine. Ayrıca yüksek kalitede Full HD video çekiyor. Canon EOS M’nin objektifi değiştirilebiliyor; ayrıca makine için üretilmiş bir adaptörü kullanarak Canon’un diğer objektiflerini kullanma şansı doğuyor. Canon EOS M’nin çözünürlüğünün 18 megapiksel olması ve APS-C hibrit CMOS sensörünün bulunması da başka bir avantaj. Bir başka özelliği de RAW formatında da çekim yapabilmesi. Bir kullanıcı olarak benim ilk aşamada hoşuma giden özelliği, ekrandan çekim yapabilmesi ve dokunulan yere göre netlik yapabilmesi.

Akşam saatlerinde ödülü Canon EOS M olan bir fotoğraf yarışması düzenleniyor. Gün içinde fotoğraf çekenler, en çok sevdikleri fotoğrafı Canon standında bastırarak panoya asıyor. Jüri, ben ve yine Atlas’tan Sinan Çakmak, Kerem Yücel ve Ali Ethem Keskin’den oluşuyor. Yaklaşık 45 dakikalık bir uğraşıdan sonra zor da olsa birinciyi belirlemeyi başarıyoruz. Göl kenarındaki eğlenceyle gün sona eriyor.

Ertesi gün “off road” var. Ancak sabah erkenden kalkan birçok katılımcı, otelin arkasındaki 2 kilometrelik yürüyüş parkurunu da bitiriyor. Saat 10:30’da “off road” başlıyor. Land Rover Experience ile birlikte üç grup halinde direksiyona geçen katılımcılar, deneyimli eğitmenlerden doğada ileri sürüş tekniği dersi de alıyor. Bu etkinlikte uzun ve maceralı hafta sonu bitiyor; Atlas, Canon ve katılımcıların doğada geçirdiği iki günün ardından geriye unutulmaz anılar kalıyor.

Fotoğraf: Bolu il merkezine 13 kilometre uzaklıktaki Gölcük, Aladağ’ın eteklerinde bulunuyor; 1250 metre rakıma sahip ve yöredeki diğer benzerleri gibi bir heyelan gölü. Etrafı ormanlarla çevrili Gölcük, sonbaharda da eşsiz manzaralar sunuyor. Etkinliğin katılımcıları, onun kıyılarında unutulmaz bir hafta sonu geçirdi.

Yazı ve Fotoğraflar: Yıldırım Güngör

Atlas Aralık 2012 / Sayı 237

Foto Galeri

Benzer Yazılarımız

Yorum Yap