Anasayfa KeşfetBilim Su Buzlu Bulutlar

Su Buzlu Bulutlar

Güneş sistemine en yakın cisimlerden W0855’te su buzu içeren bulutlar bulundu. Su buzu bulutları Güneş sisteminde daha önce Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün’ün atmosferlerinde gözlenmişti. Ama ilk defa sistemin dışındaki bir cisimde rastlanıyor.

Cisim aslında ne Güneş’imiz kadar büyük bir yıldız, ne de Jüpiter kadar büyük bir gezegen. Bu tür gökcisimleri soğuk cisimler oldukları için “kahverengi cüce” olarak adlandırılır ve “yıldızaltı” cisimleri olarak tanımlanır. Gökbiliminde sıcaklık değeri cismin rengini belirler. Cisim ne kadar soğuk ise rengi de o derece siyaha yakınlaşır ve gözlemek de güçleşir. Sıcak cisimler ise beyaz-mavi renklerde görünürler. Yıldızlar gibi çekirdeklerindeki hidrojeni helyuma dönüştürebilecek sıcaklık, basınç ve yoğunluğa yeterince sahip değillerdir. Bize en yakın yıldızın 4.3 ışık yılı uzakta olduğunu düşünürsek bu cisme ne kadar yakın olduğumuz da ortaya çıkar. Ancak ışık hızıyla bile gitsek, yedi yılda ulaşabileceğimizi de gözardı etmemek gerekir.

Astronomide su buzu, buz formundaki su anlamında kullanılıyor. Mars’ta karbondioksit buzu, Uranüs ve Neptün’de ise metan buzu bulunuyor.

HABER: TÜLAY ZİHLİ ÖZGÜR

FOTOĞRAF: NASA / W0855 KAHVERENGİ CÜCESİ

ATLAS EKİM 2014 / SAYI 259

Benzer Yazılarımız

Yorum Yap