Anasayfa KeşfetDoğa Coğrafya Validebağ: Koruyu Koru

Validebağ: Koruyu Koru

Üsküdar Belediyesi, Validebağ Korusu’nu, kent parkı olarak düzenleyip yapılaşmaya açmak istiyor. Ama Validebağ Gönüllüleri ve semt sakinleri, korunun korunması gerektiği görüşünde direniyor.

Koşuyolu (Kadıköy), Altunizade ve Barbaros mahallelerinin kesişim noktasında bulunan, yaklaşık 354 bin metrekare alana sahip, doğal sit alanı statüsüyle “korunan” Validebağ Korusu, Üsküdar Belediyesi tarafından yapılaşmaya açıldı. Restore edildikten sonra “düğün sarayı” olarak hizmete açılan Validebağ Öğretmenevi’nin tarihi binası da aslında korunması gereken, tescilli bir yapı! Bu yapının yanındaki toprak otoparkın genişletilmesi ve beton dökülmesi hazırlıkları, çevre mahallelerde yaşayanları harekete geçirdi. Validebağ Gönüllüleri ve mahalleliler bir süre önce, beton dökümü için hazırlanmış demir ızgaraları kaldırdı ve yapılaşma faaliyetlerine karşı “Koruyu Koru” çağrısıyla nöbet başlattı. Validebağ Gönüllüleri, 31 Ağustos 2014 Pazar günü otopark alanına dikmek için getirdikleri 60 fidanın yaklaşık yarısını, polisin engelleme girişimine karşın toprakla buluşturmayı başardı.

Validebağ Korusu, 22 Eylül 2014 Pazartesi gecesi bir kez daha eyleme sahne oldu.  Koruda, izcievinin yakınında yeni bir inşaat başladığını fark eden çevre halkı gece yarısı inşaat alanına müdahale etti. Kalabalık bir grup, beton dökmek için serilen demirleri ve tahta kalıpları sökerek inşaat alanının ortasına yığdı.

Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen’in, 30 Mart seçimlerinde duyurduğu “çılgın proje”ye göre Validebağ Korusu, Londra’daki “Hyde Park” benzeri bir rekreasyon alanına dönüştürülecek. Oysa koru gerek anıt ağaçları, gerekse göçmen kuşların konakladığı çayırlarıyla korunmayı hak eden bir flora ve faunaya sahip.

Atlas sediri, Himalaya sediri, kızılçam, fıstıkçamı, sahil çamı ve defnelerin büyük kümeler oluşturduğu korunun öğretmenevi çevresinde pavlonya, karaağaç, defne ve saplı meşeler bulunuyor. Doğal güzelliğini ve ekosistem olma özelliğini bütün yozlaştırma çabalarına karşın koruyan Validebağ Korusu, Anadolu yakasının İstanbul sınırları içindeki en büyük yeşil alanı. Gün boyunca özellikle sabahları spor, yürüyüş ve gezinti amaçlı olarak yoğun ilgi görüyor.

Yazı ve Fotoğraf: İbrahim Baştuğ
Atlas Ekim 2014 / Sayı 259

Benzer Yazılarımız

Yorum Yap