Anasayfa Gündem Antalya’da Susuz Yaz

Antalya’da Susuz Yaz

Ayşegül Parlayan Özalp

Türkiye kavurucu sıcaklarla boğuşurken Türkiye’nin en önemli su havzalarını barındıran Antalya Beydağları’nda susuzluk şoku yaşanıyor. Meteoroloji verilerine göre Antalya’nın son altı aylık kuraklık haritası kıyıdan iç bölgelere doğru olağanüstü kuraktan, orta kurağa doğru seyrediyor. Geçmişte su kaynakları bol olduğu için yaylalara çıkan çobanlar, bugün tankerlerle yaylalara su taşımak zorunda kalırken, kente yakın olduğu için yurttaşlarca yoğun olarak tercih edilen Feslikan ve Saklıkent yaylalarında susuzluk sorunu yaşanıyor.

Beydağları’nın çevrelediği bazı köylerin muhtarları da susuzluk sorununa dikkat çekiyor. Kemer’e bağlı Beycik Mahallesi’nin Muhtarı Cemil Beyrek, bu yıl yüzde 60 oranında su kaybı yaşadıklarını söylerek şöyle devam ediyor: “Kar yağışının az olması nedeniyle su kaynaklarımız kurumaya başladı. Kaynaklarımız Temmuz ayının 20’sine kadar zor yetecek.” Konyaaltı’na bağlı Doyran Mahallesi Muhtarı Muharrem Akman ise Saklıkent Yaylası’nın bir bölümünde su sorunu yaşandığını belirterek “Doyran’da yapımı devam eden iki adet gölet tamamlanınca su sorununun çözüleceğine inanıyoruz” diyor.

Uzmanlar, yerel olarak yapılan araştırmalara göre bazı bölgelerdeki kaynaklarda yüzde 20’lere varan oranlarda azalmalar görüldüğünü dile getiriyor. Geçmiş yıllara göre daha az kar yağışı alan bölgedeki yeraltı sularının beslenemediğine dikkat çeken uzmanlar, su israfı ve bilinçsiz kullanımın önüne geçilmesi için acilen tedbirler alınması gerektiğine vurgu yapıyor. Beydağları’nın eteklerinde, yoğun nüfus barındıran yerleşimlerde açılan sondaj kuyularının da denetim altına alınması gerektiğine işaret eden uzmanlar, bilinçsiz ve sınırsız kullanımların yeraltı sularını yok ettiğini belirtiyor.

Haber: Yusuf Yavuz / Fotoğraf: Servet Dilber

Benzer Yazılarımız

Yorum Yap