Kilyos’tan Kıyıköy’e kadar Karadeniz kıyıları, berrak suları ve göz alabildiğine uzanan kumsallarıyla denize girmek ve kamp yapmak için birçok seçenek sunuyor.
Yazı: Yıldırım Güngör
KİLYOS
Avrupa Yakası’ndaki Karadeniz kıyılarının en gözdesi, İstanbul’un Sarıyer ilçesine bağlı Kilyos, yaz aylarında tatilcilerin yükünü çeken önemli plajları barındırıyor. Kilometrelerce uzunluğa sahip sahil boyunca sıralanmış olan plajların büyük bir çoğunluğu ücretli. Halk plajı adıyla hizmet veren plajlar ise ücretsiz. Ancak hem denize girip hem de hizmet almak isteyenler daha çok ücretli plajları tercih ediyorlar. Bu ücreti ödeyenler şezlong ve şemsiye kullanıp duştan yararlanabiliyorlar. Ücretli girişi olan tüm plajlarda kafeterya ve restoran da bulunuyor.
Solar Beach, Seanergy Beach, Non-Stop Beach, Dalia Beach, Tırmata Beach, Baykuş Plajı ve Golden Beach gibi (ücretli) Kilyos plajları çok derin değil ama hem denizin temiz olması hem de ince kumları yaz aylarında buraların dolup taşmasına neden oluyor. Plajlar genellikle güvenli ama bir – iki noktada Rip akıntısı riski var. Neyse ki akıntı riski olan noktalarda belediye tarafından uyarı levhaları konulmuş. Plajlar bu akıntıların bulunduğu noktaları kendi alanlarının dışında bırakmışlar. Yine de yaz aylarında uyarı levhaları olmasına rağmen Rip akıntısı olan yerlerde denize giren insanların sayısı oldukça fazla.
KARABURUN – DURUSU
İstanbul’un Çatalca ilçesine bağlı Karaburun yaz aylarında oldukça yoğun bir ziyaretçi akınına uğruyor. Kemerburgaz – Göktürk yolu oraya giden en uygun yol. Tayakadın üzerinden önce Durusu sonra da Karaburun’a gidebilirsiniz. Karaburun’un denizi Kilyos’a göre daha dalgalı. Ancak burada denize girmeden de aktiviteler yapabilirsiniz. Özellikle küçük bir eğitim aldıktan sonra Terkos Gölü’nde kano yaparak gölün bilinmedik küçük koylarını keşfedebilirsiniz.
ORMANLI
Terkos Gölü’nün batı ucunda yer alan Ormanlı köyüne ulaşmak için yeni yapılan Saray yolundan Kestanelik köyüne çıkmanız gerekiyor. Bu yol aynı zamanda Çilingoz’a da gidiyor. Ormanlı Plajı köye beş kilometre mesafede. Girişte küçük bir ücret ödeniyor. Plajın diğer Karadeniz plajlarına göre lojistik desteği çok kısıtlı. Küçük bir eğreti barakada restoran hizmeti veriliyor. Plaj yaklaşık iki kilometre uzunluğunda. Genellikle sakin olan deniz rüzgârlı havalarda oldukça dalgalı olabiliyor. Ormanlı Plajı’nın bulunduğu bölge yamaç paraşütü için uygun rüzgâra sahip. Yaz aylarında plajın üstünde birçok yamaç paraşütü görebilirsiniz. Ormanlı köyünün girişindeki köprünün altında balık yapan birkaç baraka daha var. Gölden tuttukları taze balıkları oldukça uygun fiyata pişirip servis yapıyorlar. Bu balıkçılarda balık yemenizi özellikle tavsiye ediyorum.
ÇİLİNGOZ
İstanbul’un Çatalca ilçesine bağlı Çilingoz’a ulaşmak için en iyi yol Ormanlı köyünden sağa dönüp devam etmek. Yol asfalt ve çok güzel. Burası aynı zamanda bir tabiat parkı. Giriş ve kamp kurmak ücretli. Yaz aylarında binlerce kişinin yararlandığı Çilingoz hem sahili hem de ormanlık alanıyla oldukça cazip bir yer. Hafta sonu aracınızla gidip akşama dönebilir, isterseniz kamp da kurabilirsiniz. İnce kumlardan oluşan sahili nedeniyle özellikle yaz aylarında oldukça kalabalık oluyor. Çilingoz’a Çatalca’nın Binkılıç köyünden de ulaşabilirsiniz. Ancak 17 kilometre olan bu yol ilerledikçe sadece 4×4 araçların gidebileceği kadar kötüleşiyor. Bu nedenle sakın bu yolu kullanmayın. Deniz, rüzgârlı havalarda çok dalgalı oluyor. Bu nedenle Çilingoz’da da dalgalı denize girmek çok tehlikeli. Bu arada Çilingoz’da yemek yiyebileceğiniz bir restoranla alışveriş yapabileceğiniz bir market de var.
KASTRO – KIYIKÖY
Artık Kırklareli sınırındasınız. Eğer aracınızla doğrudan Kastro’ya gidecekseniz Saray – Kıyıköy yolunu takip etmeniz gerekiyor. Kırklareli’nin Vize ilçesine bağlı Kıyıköy’e yaklaştığınızda tabelayı takip etmeniz yetecek. Bir diğer yol ise Çilingoz’dan gelen yol. İlk 500 metresi asfalt olan yol sonra orman yoluna dönüşüyor. Binek araçların da rahatlıkla gidebileceği yoldan yarım saat içinde Kastro’ya ulaşabilirsiniz. Burası da tabiat parkı. Araç girişi ve kamp kurmak ücretli. Çilingoz’a oranla daha büyük bir alana sahip olan Kastro’da denizle birleşen dere kenarında kamp kurarak birkaç gün kalabilir, ormanda kısa yürüyüşler yapabilirsiniz.
Kiralayacağınız deniz bisikletleriyle dere içine doğru yaklaşık bir kilometre kadar giderek inanılmaz keşifler yapmak da mümkün. Oldukça uzun bir kumsala ve incecik kumlara sahip Kastro’da da rüzgârlı havada denize girmek tehlikeli. Kastro’dan sonra Kıyıköy’e kadar giderek köyün içini gezmenizi öneririm. Ayrıca Kıyıköy’e sadece 800 metre mesafedeki Aya Nikola Manastırı da görebileceğiniz yerler arasında. Dünyanın kayalara oyulmuş en eski manastırlarından bir olan Aya Nikola, İÖ 500’lü yıllarda yapılmış.