Anasayfa KeşfetKültür Mobil Fotoğraf Yeni Bir Sanat: Sınırların Ötesi

Mobil Fotoğraf Yeni Bir Sanat: Sınırların Ötesi

Ayşegül Parlayan Özalp

Paylaşımda zaman ve mekân sınırı tanımayan mobil fotoğraf, dünyada yeni bir sanat akımı olarak kabul görüyor ve takipçilerinin sayısını hızla arttırıyor. Fotoğraf sanatçısı ve eğitimci Cem Aydın, mobil dünyanın önlenemeyen yükselişine farklı bakış açılarıyla ışık tuttu.

Yazı: Cem Aydın

Akıllı telefonların yaşamımızdaki kullanım alanı genişledikçe mobil fotoğrafçılık da gelişim ivmesini aynı oranda hızlandırdı. Geçmişte, üzerinde kamera modülü barındıran bir telefon merak uyandırırken, bugün lenssiz telefonlar mobil dünyanın antikaları olma yolunda ilerliyor.

Herhangi bir turistik ortamda çevrenizi gözlemleyerek, telefonlarıyla fotoğraf çeken insanları izleyip, mobil fotoğrafçılığın toplum yaşamında edindiği geniş alanı fark edebilirsiniz. Aynı alanlarda kompakt makineler ile dijital SLR kameraları da görebilmek mümkün. Fakat telefonların, profesyonel fotoğrafçılığa yönelik ekipmanları geride bıraktığı da bir gerçek. Cebimizde taşıdığımız, avuç içine sığabilen minik cihazlar, iletişim alışkanlıklarımızı değiştirdiği gibi, fotoğraf konusundaki temel alışkanlıkların yenilenmesine de yol açtı. Akıllı telefonlar ile zaman ve mekân sınırı olmaksızın minik kareler kaydedip, eşzamanlı olarak dünyanın öbür ucu ile paylaşabiliyoruz.

Öte yandan mobil cihaz üreticilerinin içinde bulunduğu yarış öyle bir noktaya geldi ki, görüntüleme ihtiyacının zaruri olduğu gazetecilik, düğün, doğum, spor aktiviteleri gibi alanlarda kullanılabilen profesyonellikte telefonlar üretilebiliyor. Bir gazetenin manşetinin, bir düğün albümü ya da çerçevelenerek duvara asılan bir fotoğrafın, akıllı telefon kökenli olması sıkça rastlanan bir durum haline geldi. Mobil cihazlar, geleneksel kameralarla aralarındaki farkı hızla kapatıp, eşdeğer seviyeye ulaştı. Böylece cep telefonu ile fotoğraf çekmek enteresan bir aktivite olmaktan çıkıp, alışkanlığa dönüştü.

Yazının devamı FotoAtlas’ın yeni sayısında

https://www.atlasdergisi.com/gundem/fotoatlas-cikti.html

Fotoğraf: Mobil fotoğraf tüm dünyayı etkisi altına almış durumda. Katmandu’da bir tapınakta çekilen fotoğraf da bunun bir göstergesi. Tapınak, dünyanın birçok köşesinden Tanrıça Kumari’yi görmeye gelen turistlerle dolup taşıyor. Kumari, ziyaretçilerine günde birkaç defa, yaşadığı mütevazı sarayın balkonundan bakıyor. Tanrıçanın fotoğrafını çekmek yasak, ancak ziyaretçiler arasındaki Budist hacılar o balkona çıkmadan önce cep telefonları ile sarayın fotoğraflarını çekmeyi ihmal etmiyor. (Kerem Yücel)

Benzer Yazılarımız

Yorum Yap