Anasayfa KeşfetKültür Çinli bir turisti ağırlamak

Çinli bir turisti ağırlamak

Meltem

Çinliler, kendi mutfaklarına çok bağlı. Gün olur da yüz binlerce Çinli turist birden Türkiye’ye gelirse, onları nasıl doyuracağız? Buna çözüm üretmek önemli. Çünkü bu konuyu çözen ülke, Çin’in dev turizm pastasından en büyük dilimi alacaktır.

Yazı: Mehmet YAŞİN

Dünyanın turistik ülke­leri için Çinli gezgin­ler çok önemli. Zira sayıları az buz değil. Yüz milyonlarla ifade ediliyor! Geçenlerde Çinli bir öğre­tim üyesi ile sohbet ederken, Çinli turisti ağırlamanın ne kadar zor olduğunun farkına vardım; çünkü Çinliler mut­faklarına bağnazca bağlılar. Gönül rahatlığı ile karınla­rını doyuramayacakları ülkele­re pek gitmek istemiyorlar. Çinli öğretim üyesiyle bu konu hakkında sohbet eder­ken aklıma bir Norveç gezisi geldi.

Bir otobüs dolusu Çinli tu­rist gelmişti. Otobüsten inen kahveye koşuşturup termos­larını sıcak su dolduruyor­du. Sonra masalara dağılıp, çantalarından çıkardıkları renkli paketlerdeki malzeme ile çorbalarını hazırlıyorlardı. Sonra da iştahla kahvaltılarını yapıyorlardı. Rehberle konuşunca ger­çeği kavradım. Meğer grup Çin’den gelirken yanlarında koliler dolusu yiyecek de ge­tirmiş. Sabah, öğle, akşam bu hazır yemeklerle besleniyor­larmış. Yemeklerini de bir ter­mos suyla hallediyorlarmış! Sonra aklıma Türkiye’ye gelen Çinli gezginler düştü. Kaldıkları otelde açık büfeden ne seçerlerdi acaba? Ekmek yemek alışkanlıkları yok. Süt ve süt ürünleriyle de araları iyi değil. Metabolizmaları bunları sindirirken zorluk çekiyor. Onların kahvaltı mönüsün­deki yemekleri şöyle sıralaya­biliriz: Buharda pişmiş lapa pirinç, turşu ve noddle (erişte) çorbası, yasemin çorbası. Han­gi otelin açık büfesinde bunlar vardır bilemedim!

Çinlilerin yağla ve salça­lı sosla da araları yok. Yani onları salçalı, yoğurtlu, bol tereyağlı, pideli bir İskender kebapla da mutlu etmeniz mümkün değil. Birçok turistin ayıla bayıla yediği ünlü kebap­larımız da onların ilgi alanına girmiyor. Çinlilerin çok sevdikleri yemeklerin başında, domuz kıyması, veya deniz mahsulle­riyle doldurulup, buharda haş­lanmış “dim sum” geliyor. Ben de bu yemeği pek severim. Ne zaman bir Uzakdoğu lokanta­sına gitsem bu yemekten tıka basa yerim. Mantı ilgilerini çekebilir! Ama üstünde sarımsaklı yo­ğurt, biberli eritilmiş tereyağı sosu olmamak kaydıyla. Belki yumurtalı erişte de Çinlileri doyurma konusunda otel yöneticilerine yardımcı olabilir. Tabii bu eriştenin, sossuz ve tereyağsız olması şart. En iyisi pirinç lapası, ba­lık, sebze, deniz mahsulleri, tavuk ve etle tatlandırılmış erişte (veya şehriye) çorbasını açık büfeden eksik etmemek. Bu basit yiyeceklerin onları çok mutlu edeceğinden emin olabilirsiniz.

Çinliler ördek etini de çok sever. Bu açığı kızarmış ta­vuk ile kapatmak mümkün. Ama yanında, buharda piş­miş pirinç bazlaması olmak kaydıyla. Sebzeli sigara böreği de (spring roll benzeri) sevdikleri yemekler arasındadır. Çinliler batılılar gibi yemek­te şarap içmeyi pek sevmez. Onlar için içilecek tek içki yasemin çayıdır. Yemek önce­si, yemek sırasında ve yemek sonrasında hep bu çay içilir. Arada bir pirinç şarabı da içer­ler, ama bunu Türkiye’de bul­mak oldukça zordur. Çin, 1,5 milyar insanın yaşadığı devasa bir ülke. On­larca bölge, yüzlerce mutfak, milyarlarca değişik damak var. Birinin sevdiğine diğeri burun kıvırır. Yani Çinli turistin da­mağını mutlu etmek oldukça zor!

Eğer günün birinde, yüz binlerce Çinli turist Türkiye’ye gelirse, onları nasıl doyuraca­ğımız konusunda şimdiden çözümler üretmeliyiz. Bence bu konuyu çözen ülke, Çinin dev turizm pastasından en büyük dilimi alacaktır.

Atlas Aralık 2019

Benzer Yazılarımız

Yorum Yap