Anasayfa KeşfetGezi Kemer, Akdeniz Efsanesi

Kemer, Akdeniz Efsanesi

Ayşegül Parlayan Özalp

Toroslar’ın masmavi Akdeniz’le buluştuğu bir belde… Birbirinden güzel plajları, kanyonların içinden geçen yürüyüş yolları, cennet gibi koyları ve tarihi kendine hayran bırakmış Lykia kentlerine yakın konumuyla Antalya’ya bağlı Kemer kusursuz bir tatil merkezi.

Yazı : Tuğba Özenbaş ve Fotoğraflar: Fatih Özenbaş

İlk kez Akdeniz’e gelip, kendini mavi sulara bırakan birçok insan için Kemer bir efsane. Her yıl yüz binlerce yerli ve yabancı turist bu bölgede konaklayıp, ıssız koylarından kalabalık sahillerine uzanan çeşitliliğiyle Akdeniz’in keyfini sürüyor. Eğlenceli su sporlarından macera dolu batık dalışlarına, özel tur tekneleriyle mavi turlara kadar deniz turizmindeki çeşitlilik, tatili dinlenceden çıkarıp eğlence ve macera dolu bir serüvene dönüştürüyor.
Coğrafi konumuyla öne çıkan bu turistik beldeyi keşfedeceğiniz en özel seyir yeri ise Çalıştepe. Toroslar’ın denize doğru yüksek bir uzantısı olan bu tepeye ulaşım çok kolay. Hemen merkezden başlayan yolu, çamların arasından en yüksek noktaya kadar çıkıyor. Dört bir tarafa eşsiz bir manzaranın hâkim olduğu bu yerde, kuzeyden güneye tüm sahili ve dağları izlemek mümkün. Akşam saatlerinde dağ kıvrımlarının arasından başlayan şehir ışıkları denize doğru uzanarak sahil çizgisini aydınlatıyor. Bu manzara belki de bu beldeyi betimleyen en güzel ayrıntılara sahip. Sessiz ve huzurlu doğanın ortasında canlı bir turizm merkezi; bir tarafı lüks oteller ve ışıltılı gece hayatını yaşarken, diğer tarafında huzur ve doğa dinginliğin tadını çıkarıyor.
Daha ufak bir yerleşim halindeyken Kemer’e gelen herkesin mutlaka geçtiği otogar, şimdilerde bir kent meydanı. Yerlerden çıkan fıskiyeler ve akan sular arasında fotoğraf çektirenler, havuz başında oturup serinlemeye çalışanlar, ortalıkta koşuşturan çocuklarla burası her zaman hareketli ve kalabalık. Modern mimarisiyle gökyüzüne doğru uzanan, ince yapılı Saat Kulesi, seyir keyfi veren bir eser.

Sekiz Ay Süren Sezon
Turizm kültürü üzerine inşa edilmiş Kemer’de, her işletme ve bu kenti oluşturan her detay turistlere yönelik. Sıradan şehir yaşantısı yerine, büyük bir tatil kompleksi içerisindeki gündelik hayat akışı sürüyor. Çarşının hareketi ve otellerin hiç bitmeyen aktivitelerine rağmen, buradaki en popüler bölge Türkiz Marina ve Ayışığı Plajı. Antalya sahilindeki en güzel yat limanı olarak kabul edilen bu marina, sayısız güzel teknenin durak noktası.
Genelde sakin ve huzurlu olan bu liman, sabahın erken saatlerinde ise oldukça hareketli. Otellerden gelen kalabalık gruplar tekne turu için buraya transfer ediliyor. En çok beğenilen günlük gezi rotası, Phaselis antik kenti, Üç Adalar mevkii ve Alacasu Koyu. Tur, sabah 10 sularında başlayıp sık sık verilen yüzme molaları, öğle yemeğinde sunulan balık mönüsüyle yaklaşık sekiz saat sürüyor. Bu turlar cennet gibi koylarda yüzmek, turkuaz sahilleri denizden görebilmek ve bir günü masmavi denizin ortasında geçirmek için harika bir fırsat sunuyor.
Kemer, sekiz ay boyunca süren kalabalık turizm sezonunda birçok organizasyona ev sahipliği yapıyor. En sıra dışı olan Sea to Sky adıyla düzenlenen, dünyanın en iyi ekstrem sürücülerini bir araya toplayan motosiklet yarışı. Yarışma parkuru deniz seviyesinden başlayıp 2 bin 365 metre yükseklikteki Tahtalı Dağı zirvesinde son buluyor. Kemer sahilinde başlayan organizasyon süresince kumların üstünde şaşırtıcı akrobatik hareketler izlemek mümkün.

Sıcak Sahillerden Heybetli Zirvelere
Antalya’dan Çıralı sahiline kadar her yerden görülebilen Tahtalı Dağı ise denizden gökyüzüne doğru uzanan bir hayalin gerçekleştiği yer. Yaklaşık yedi senedir Olympos Teleferik ile bulutlar arasında görünen heybetli zirvesine ulaşmak mümkün. Tekirova’dan başlayan yolculuk, sıcak sahilden sadece dört buçuk kilometre sonra, karlı dağ zirvesine doğru şaşırtıcı bir serüvene dönüşüyor.
Her geçen günün sonunda, sayısız seçeneğin ve maceranın merkezinde tekrar akşam oluyor. Denizden ve güneşten ne kadar yorgun olursanız olun, Kemer sokakları tekrar ışıltısına kavuşup, müzik ve eğlence kaldığı yerden geceye devam ediyor. Şarkılara konu olan deniz kokulu Akdeniz akşamları, her türden ritim eşliğinde sabaha kadar durmuyor. Sizi eğlencenin içine çeken ve Kemer’i vazgeçilmez bir tatil beldesi yapan da işte bu bitmeyen enerjisi ve eşsiz doğası.

TATİL ATLAS 2014

Foto Galeri

[Not a valid template]

Rehber Kemer

Nasıl Gidilir
Kemer, İstanbul’a 770, Ankara’ya 590, İzmir’e 515, Antalya’ya 42 kilometre mesafede. En yakın havaalanı Antalya’da. Otobüs şirketlerinin çoğunun Kemer’e direkt seferi var. Ayrıca Antalya’dan da Kemer’e sık sık otobüs seferleri mevcut.

Gezilecek Yerler
Kemer’in sınırları Beldibi’nden Tekirova’ya kadar uzanıyor. Bu sahil boydan boya kum. Tabii ki otellerin istilasında ancak Cennet Koyu gibi birçok güzel koy var. Merkezde her yerden denize girebiliyorsunuz.
Ancak kalabalıktan uzaklaşmak isteyenler tekneyle çevredeki koylara gidip denize girebilir ya da düzenlenen cip safarilere katılabilirler. Kemer’den Söğüt Cuması, Altınyaka Dere köyü gibi noktalara günübirlik cip safariler düzenleniyor.
Folklorik Yörük Parkı ile Ekopark da gezi listenizde yer almalı.
Göynük Kanyonu: Kemer’in doğal hazinelerinden biri de Göynük Kanyonu. Göynük beldesinin yaklaşık 15 kilometre yukarısında yer alan kanyona Kemer’den rehberli turlar düzenleniyor. Dağların zamanla sular tarafından aşınmasıyla meydana gelen kanyonda irili ufaklı birçok şelale var. Kanyondaki büyük göletlerde yüzebilirsiniz.
Phaselis: Tekirova köyü yakınlarındaki Phaselis’in tarihi İÖ 7. yüzyıla kadar iner. Sırasıyla Pers, Büyük İskender, Ptolemaios ve Rodos Krallığı’nın hâkimiyetinde kalan kent bir süre de korsan Zeniketes’in elinde kaldı. Büyük İskender, Pamphylia şehirlerinin birçok elçisini burada kabul etmiş, kıyı kesimindeki şehirleri bir bir alarak Gordion’a ulaşmıştı. Phaselis, İÖ 42 yılında Burutus tarafından Roma’ya bağlanmış ve Bizans döneminde de piskoposluk merkezi olmuştu. Konumu sayesinde refah düzeyi oldukça yüksek bu kentin halkı, ticaretteki kurnazlıklarıyla tanınıyordu. Üç limanı, sütunlu caddesi, Roma hamamı, agoraları, sukemeri ve Hadrianus’un kenti ziyareti onuruna yapılan tak, bugün kalıntıları görülebilen yapılar.
Ulupınar Köyü: Antalya-Kumluca karayolunun orta noktalarında yer alır. Coşkun bir derenin hayat verdiği Ulupınar, alabalık tesisleriyle ünlü.
Tahtalı Dağı-Olympos Teleferiği: Olympos-Beydağları Milli Parkı’nın içinden geçen bağlantı yolunun üzerinden alt istasyona vardıktan sonra, 80 kişilik panoramik kabinler ile 2365 metre yükseklikteki Tahtalı Dağı’na çıkabiliyorsunuz. Dağ istasyonunda 360 derecelik manzara seyir terası vardır. Buradan Finike ve Side arasındaki manzaraya hayran kalacaksınız. Olympos Teleferik alt istasyonu Çamyuva ve Tekirova arasında bulunuyor. Beldibi, Göynük, Kemer, Kiriş, Çamyuva ve Tekirova’dan istasyona düzenli servis yapılıyor.
Yanartaş: Tatilciler arasında en popüler yer Yanartaş ya da Çıralı adıyla bilinen Khimaira. Burada yeraltı gazlarının buldukları çatlaklardan yeryüzüne çıkmasıyla doğal meşaleler oluşuyor. Ateşin bulunduğu yer antikçağda, Olympos’un baş tanrısı Hephaistos’un kutsal alanıydı. Özellikle akşamları ve gün batımı gitmek gerekiyor. Buraya Kemer’den hemen hemen her akşam tur düzenleniyor. Yanınıza el feneri almayı unutmayın.
Üçadalar-Paris Batığı: Yılda yaklaşık 150 bin dalışın yapıldığı Kemer’de, onlarca dalış okulu var. Sualtı güzelliği ve dalış merkezleriyle meraklıları kendisine çeken Kemer, açıklarında yatan savaş gemisi Paris 2 ile de ünlü. Dalış okulları, temel olarak 18 dalış noktasından faydalanıyor. Bu noktaların 15’i Üç Adalar Mevkii’nde bulunurken, Kemer’de Paris 2 Batığı, Kiriş Koyu ve Alacasu bölgeleri dalış noktaları olarak öne çıkıyor. Tekirova’daki Üç Adalar, dünyanın en iyi 100 dalış noktasından biri olarak gösteriliyor.
Beldibi Mağarası: Antalya-Kemer sahil yolunun yaklaşık 40 kilometresinde, Çamdağ tünelinin hemen çıkışında yer alan bir kaya altı sığınağıdır. Oba köy mevkiindedir. Ancak çok küçük insan topluluklarının barınabileceği iki ufak bölümden oluşan mağarada üst paleolitikten neolitik başına değin sürekli yerleşildiğini gösteren kalıntılar, tabakalar halinde saptanmıştır.
Belbaşı: Beldibi’ne beş kilometre uzaklıkta, deniz yüzeyinden 300 metre yüksekte yer alan küçük bir kaya sığınağı. Yaşamlarını yoğun avcılık ve bitki toplayıcılığıyla sürdüren mezolitik çağ insanlarının maddi kültür kalıntılarını içeriyor.

Önemli Telefonlar
Kemer Belediyesi: 242-814 15 03
www.antalya-kemer.bel.tr
Turizm Danışma: 242-814 11 12
Devlet Hastanesi: 242-814 15 50
Emniyet Müdürlüğü: 242-814 15 46

Benzer Yazılarımız

Yorum Yap