Andromeda Gökadası’na yeni bir bakış açısı getiren Avrupa Uzay Ajansı’na ait Herschel Uzay Teleskopu, gökada üzerindeki yıldız oluşum bölgelerini şimdiye kadar görülmemiş netlikte gözler önüne serdi.
Messier 31 (M31) olarak da bilinen Andromeda Gökadası, bize en yakın büyük gökada. Uzaklığı 2.5 milyon ışık yılı olan gökada bizler için yıldız oluşumu ve gökada evrimi çalışmaları açısından doğal bir laboratuvar.
Gazla karışmış soğuk tozu uzak kızılötesine duyarlı aygıtlarıyla gözleyen Herschel, yıldızların oluştuğu bölgeleri açıkça ortaya çıkardı. Ayrıca gökada içinde, fotoğrafta kırmızı görünen, yalnızca birkaç on derece sıcaklıkta olan en soğuk bölgeleri de gözlemeyi başardı. Fotoğrafta mavi görünen kısım ise yaşlı yıldızların yer aldığı yoğun bölgedir.
Genişliği 200 bin ışık yılı olan gökadaya bakıldığında yıldız oluşumunun gerçekleştiği sarmal kolların yanı sıra yıldız oluşumunun olmadığı karanlık bölgeler de görülebilir.
Yüz milyarlarca yıldız barındıran Andromeda Gökadası’nın bu yeni görüntüsünde kıvılcım şeklinde daha birçok yıldızın da yavaş yavaş meydana geldiği görülebiliyor.
ATLAS MART 2013 / SAYI:240