Anasayfa KeşfetBilim Merhametli Hayvanlar

Merhametli Hayvanlar

Hayvan davranışlarıyla ilgili araştırmalar şaşırtıcı sonuçlar ortaya koyuyor. Doğada adalet ve yardımlaşma hisleri sandığımızdan çok daha güçlü ve yaygın.

Haber: Selcen Pirge
ATLAS EKİM 2013/SAYI:247

Başka hayvanlara ve insanlara merhametli davranan hayvanlara örnek o kadar çok ki… Mesela yakınlarda omurgasında sakatlık olan yetişkin bir yunusu aralarına alan ispermeçet balinaları gündeme geldi. Almanya’nın Leibniz Tatlı Su Ekolojisi ve İç Su Balıkçılığı Enstitüsü’nden araştırmacılar, Atlas Okyanusu’nda balinalarla birlikte dolaşan ve oynayan sakat bir yunusu gözlemledi ve filme çekti. Sakat yunus, balinalardan birine süründüğünde bazen onlar da karşılık veriyordu. Araştırmacılardan Alexander Wilson, “Yunuslar ve balinalar birbirlerinin vücuduna kuyruklarıyla dokunarak sevgilerini gösterir” diyor. Wilson, bölgedeki doğabilimcilerin kendilerine bu yunusu birkaç yıldan beri ispermeçet balinalarıyla birlikte gördüklerini söylediklerini de belirtiyor.
Yüzen insanları köpekbalıklarından kurtaran yunusları duymuş olabilirsiniz. Cankurtaran Rob Howes’in birkaç kişiyle Yeni Zelanda’nın sularında yüzerken bir grup yunusun çevrelerini sarmasıyla köpekbalığından kurtulması ve sörfçü Todd Endris’in büyük beyaz köpekbalığının saldırısına uğrayıp çok ciddi şekilde yaralandıktan sonra köpekbalığıyla arasına etten duvar ören yunuslar tarafından kurtarılması son yıllarda gündeme gelen olaylar arasında.

Beyaz balinaların bulunduğu buz gibi akvaryum havuzunda uzun süre nefessiz kalma yarışmasına katılan dalgıç Yang Yung da bir balina tarafından kurtarıldı. Mila adındaki balina, bacağına kramp giren ve dibe doğru batmaya başlayan dalgıcın bacağını ağzına aldı ve kızı yüzeye çıkardı. Akvaryum görevlilerinden biri, “Mila bizden önce problemi fark etti. Kızı, bacağı Mila’nın ağzında havuzun yüzeyine doğru itilirken gördük” diyor.

İki yaşındaki Hannah’yı 2009 yılında ölmekten kurtaran ise bir papağandı. Bebek bakıcısının Willie adındaki papağanı. Hannah’nın bakıcısı olayı şöyle anlatıyor: “Ben banyodayken Willie daha önce hiç duymadığım kadar çok bağırmaya ve kanatlarını çırpmaya başladı. Sonra da ben gelene kadar sürekli ‘anne bebek’ dedi. Baktığımda Hannah’nın yüzü morarmaya başlamıştı.” Çok ilginç bir olay da 2008’de Şili’de meydana geldi. Otoyol kamerasına yansıyan görüntülerde, bir köpeğin kendi hayatını riske atarak yaralı bir köpeğe nasıl yardım ettiği açıkça görülüyordu. Köpek, kalabalık otoyolun ortasında yatan yaralı köpeği görünce, hızla geçen arabaların arasından yürüyerek yanına gelmiş ve dişleriyle çekerek değil, ön ayaklarını boynuna dolayarak hayvanı yavaş yavaş kenara çekmişti. Şili televizyonunda yayınlanan bu görüntüler, Youtube’da da yaklaşık 2 milyon defa izlendi.

Birçok insanın hayatını hayvanlar kurtardı. En duyarlı canlılardan yunuslar insanları köpekbalıklarından koruyor, yolunu kaybetmiş balinalara yol gösteriyor.

Birçok insanın hayatını hayvanlar kurtardı. En duyarlı canlılardan yunuslar insanları köpekbalıklarından koruyor, yolunu kaybetmiş balinalara yol gösteriyor.

Yabani Adalet adlı kitabında, çeşitli hayvan türlerindeki adalet hissine işaret eden ve hayvanların zor durumdaki hayvanlara nasıl yardım ettiğini gösteren örnekleri bir araya getiren tanınmış hayvan duyguları uzmanı Prof. Marc Bekoff, “Yabani hayvanların acımasız ve vahşi olduklarına dair görüşler tamamen yanlış” diyor. Bekoff sözlerinin devamında memelilere ilişkin yeni araştırmaların, davranışlarının yüzde 90-95 olumlu olduğunu gösterdiğini ifade ediyor.
Bekoff’un söz ettiği hayvanlar arasında fareler de var. Fareler bile birbirlerine merhametli davranıyor; 1958 yılında yapılan bir araştırmada aç farelere, yalnızca kardeşlerinin elektrik şokuna maruz kalmasına neden olan çubuğu çekmeleri durumunda yemek verildi. Fareler bunu yapmaktansa aç kalmayı tercih etti.

Science’ta 2006 yılında yayımlanan bir araştırma da, tanıdıkları fareleri acı çekerken gören farelerin yüzlerini buruşturduğunu gösterdi. Sonuçları Science’ın Aralık 2011 sayısında yayımlanan deneylerde ise fareler, çok sevdikleri çikolatayı yemektense kapana kısılmış arkadaşlarını kurtarmayı tercih etti.
Bu arada şunu da belirtelim, Bowling Green Eyalet Üniversitesi’nden Prof. Jaak Panksepp’in araştırmaları, farelerin oynarken ve gıdıklanınca insan kulağının duyamadığı ultasonik sesler çıkararak güldüklerini ortaya çıkarmıştı. Ekibiyle birlikte, özel bir cihazla bu sesleri inceleyen Panksepp’e göre fareler, oynamayı ve gıdıklanmayı kesinlikle seviyor. Gıdıklamayı bıraktığında eline koşuyor, tekrar gıdıklanmak istiyorlardı. Sonunda gıdıklanma ödülü varsa karmaşık bir labirenti koşarak geçiyorlardı.

Ünlü hayvan davranışı uzmanı Dr. Jonathan Balcombe, hayvanların çoğu zaman huzurlu, sakin ve zevkli bir yaşam sürdüğünü dile getiriyor ve şöyle diyor: “Hayvanların duyarlılığına ilşkin bilgi ve anlayışımızın gelişmesi, önyargılarımızı tekrar düşünmeye bizi zorluyor. Bu önyargılardan biri yaban hayatının bitmek bilmeyen, ciddi bir mücadele olduğu görüşü.”

Benzer Yazılarımız

Yorum Yap