Anasayfa KeşfetBilim Evrimin Matematiği

Evrimin Matematiği

Ayşegül Parlayan Özalp

İzmir Şirince’deki Nesin Matematik Köyü’nde 9-15 Eylül 2013 tarihleri arasında “matematiksel evrim” başlıklı bir çalıştay gerçekleştirilecek.

ATLAS AĞUSTOS 2013/SAYI:244

Çalıştayda popülasyon genetiği, evrimsel ekoloji, moleküler evrim, türleşme gibi konular işlenecek. Türkiye’de ve yurtdışında konusunda uzman eğitmenlerin gönüllü ders vereceği çalıştayda öğrencilerden çok az bir ücret talep ediliyor.

Çalıştayın düzenleyicilerinden ODTÜ Biyoloji Bölümü’nden Yard. Doç. Dr. Ayşegül Birand’dan Atlas’a “matematiksel evrim”i ve yaz okulunu anlatmasını istedik:

“Türkiye’de ve yurtdışında evrim ve ekoloji konularında çalışan araştırmacılarla bir araya gelip gönüllü olarak bu yaz okulunu planladık. Bugün biyolojinin her alanında matematiksel yaklaşımlar artan yoğunlukta kullanılıyor. Üniversitelerimiz bu eğilimi yeni yeni takip etmeye başladılar. Genç araştırmacılarımızın dünya çapında yetkinleşmesi için bu tarz etkinliklerin olabildiğince desteklenmesi gerekli.

Yaşam karmaşık olduğu için, biyolojide birçok soruyu modellerle anlamaya çalışırız. Modeller, yaşamın karmaşıklıklarını basitleştirip kavrayabileceğimiz hale getirir. Aynı bir harita gibi, yeryüzünü basitleştirir ve onu anlamamızı sağlar. Model organizmalar da yaşamı anlamamızda aynı harita görevi görür. Bunlara ek olarak, yaşamı anlamak için matematiksel modeller de kullanırız. Hatta matematik ve bilgisayar modelleri, eğer o dilleri konuşmayı biliyorsanız, organizmayı çalışmaktan daha kolaydır. Çünkü oldukça karmaşık bir şeyi basit bir formül ile anlatabilir veya binlerce yıl beklemeden kısa zamanda gözlem yapabilmenizi sağlar… Matematiksel evrim, evrimi anlamak için kullandığımız araçlardan sadece bir tanesi. Laboratuvar deneyleri, DNA sekans veya genom analizleri, popülasyon dinamiklerini uzun yıllar takip eden arazi çalışmaları, fosiller evrimi anlamak için kullandığımız diğer birçok metoda birkaç örnek.”

Bilim insanları çalıştaya destek için TÜBİTAK’a başvurdu ancak proje reddedildi. TÜBİTAK Atlas dergisine gönderdiği açıklamada projenin akademisyen hakemler tarafından değerlendirildiğini ve program için belirlenen eşik puanın altında bir puan aldığı için kabul edilmediğini belirtti. Ancak çalıştaydaki bilim insanları projeyi değerlendirmek için TÜBİTAK’ın topladığı panelistlerin raporundaki “seçilen evrim konusunun tüm dünyada halen tartışıldığı”, “yenilik boyutunun yetersiz” olduğu gibi ifadelere dikkat çekerek kararın bilimsellikten uzak olduğunu savunuyor.
Ayşegül Birand’la yapılan röportajın tamamına, çalıştayın basın metnine ve TÜBİTAK’ın açıklamasına www.kesfetmekicinbak.com adresinden ulaşabilirsiniz.

Benzer Yazılarımız

Yorum Yap