Anasayfa KeşfetBilim 2015 Işık Yılı

2015 Işık Yılı

Ayşegül Parlayan Özalp

Birleşmiş Milletler (BM) 68. genel kurulunda, 2015 yılı Uluslararası Işık Yılı (International Light Year, ILY) olarak kabul edildi.

ATLAS Şubat 2014/SAYI:2514

Uluslararası Işık Yılı’nın, aydınlatma, ışığın önemi ve ışık kirliliği konularında farkındalık yaratması bekleniyor. BM, konu üzerinde küresel bilinçlenmeyi desteklemek, sürdürülebilir kalkınmayı teşvik etmek ve çözümler sunmak, enerji, eğitim, tarım ve sağlık alanlarında ışık bazlı teknolojilerin önemini vurgulamayı amaçlıyor.

2015 Işık Yılı, öncelikle toplumsal ve siyasal alanlarda modern dünyada ışığın kilit rolünün anlaşılmasını teşvik edecek. İslam’ın altın çağından 1000 yıllık optik çalışmalara, 1965’teki internet fiber optik teknolojisinin kutlanacağı bir dizi önemli keşfin yıldönümüne de ev sahipliği yapacak. 2015 Işık Yılı Yönlendirme Komitesi Başkanı John Dudley, “Uluslararası Işık Yılı, ışık teknolojilerinin problem çözme potansiyelinin politikacılara gösterilmesi açısından olağanüstü bir fırsat. Fotonik enerji, sürdürülebilir kalkınma, iklim değişikliği, sağlık, haberleşme ve tarım gibi çok farklı alanlarda etkin maliyetli çözümler sunuyor.

Örneğin yenilikçi aydınlatma çözümleri ışık kirliliğini, enerji tüketimini ve çevresel etkilerini azaltırken, aynı zamanda bizim de karanlık bir gökyüzünde evrenin güzelliğinin farkına varmamızı sağlar. Işık Yılı, küresel olarak bu alanda farkındalığımızı arttırmak için eşsiz bir fırsattır” diyor.

Benzer Yazılarımız

Yorum Yap