Anasayfa KeşfetKültür Lezzetin Peşinde 15 Yıl

Lezzetin Peşinde 15 Yıl

Ayşegül Parlayan Özalp

Türkiye’yi 15 yıldır karış karış gezen M. Ömür Akkor, Komili Lezzet Seyahatnamesi’nde il il tüm yemekleri tanıtıyor. Akkor’un Trabzon ve Rize yolculuğuna Atlas da eşlik etti ve yöresel lezzetlerle tanıştı.

Yazı: Ayşegül Parlayan / Fotoğraf: Bülent Özalp

Tam 15 yıldır Türkiye’nin dört bir yanında yerel lezzetleri keşfetmek için gezen bir şef M. Ömür Akkor. Bu süre zarfında Anadolu lezzetlerini hem geleceğe aktarmak, hem de çevresiyle paylaşmak için yazıya döktü; üstelik sadece yemekleri değil, kaybolan zanaatları, gelenekleri ve esnafları anlattı. Emek verdiği bu yazılar nihayet Haziran 2016’da Komili Lezzet Seyahatnamesi başlığıyla hem dijital ortamda, hem de kâğıda basılarak kitaba dönüştü.

Biz de Atlas ekibi olarak Ömür Şef’in Trabzon ve Rize yolculuğuna eşlik ettik. Tüm bu seyahatleri boyunca Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’ni de elinden düşürmeyen şefin Trabzon’u tercih etmesinin nedenlerden biri de Evliya Çelebi’nin koskoca seyahatnamesi boyunca tattığı lezzetlerden bir tek “hamsi pilaki”nin tarifini vermesi. Tarçın, kereviz ve türlü yeşillikler içeren Osmanlı mutfağına özgü bu tarifle hazırlanmış hamsiyi Trabzon’daki yerel bir balıkçıda yedik. Ömür Akkor’un rehberliğinde tarihi bir pilavcı, sütlaççı ve fırını da ziyaret ettikten sonra Rize’ye doğru yola koyulduk.

Çamlıhemşin’in Ortan Köyü, yöresel yemekleri tatmak için en doğru adreslerden.

Rize il sınırlarındaki Zilkale, Fırtına Vadisi’ne hâkim yüksek bir tepede bulunuyor (en üstte). Çamlıhemşin’in Ortan Köyü, yöresel yemekleri tatmak için en doğru adreslerden (üstte).

Çamlıhemşin ve Ayder Yaylası’ndaki gezimiz boyunca birçok farklı restoranda karalahana dolmalarından mısır ekmeklerine, Laz böreğinden yöresel peynirlere kadar tatmadığımız lezzet kalmadı. Hemen altında akan Fırtına Deresi’nden 100 metre yükseklikte, sarp bir kaya üzerinde 13. yüzyılda inşa edildiği tahmin edilen ve ihtişamlı görüntüsüyle yüzlerce metre ötelerden de görülebilen Zilkale’yi ziyaret ettik.

Kaleye bekçilik yapan Rizeli bir ailenin işlettiği kale yanındaki kafede yediğimiz muhlama ise yolculuk boyunca en çok aklımızda yer eden tatlardan biriydi. Doğal güzellikleri, Karadeniz yaylalarına uyumlu ahşap evleriyle, 16 haneden oluşan Ortan Köyü’ndeki sofra da unutulmazdı.

Ömür Akkor’un Karadeniz ve diğer yörelerin yemeklerini ayrıntılı olarak tanıttığı Komili Lezzet Seyahatnamesi, internetten ücretsiz olarak indirilebilir.

Benzer Yazılarımız

Yorum Yap