Konya’da 2015 yılında Selçuklu Belediyesi tarafından açılan Konya Tropikal Kelebek Bahçesi, 45 türde binlerce kelebeğe ve 150 türde 20 binden fazla tropikal bitkiye ev sahipliği yapıyor.
Selçuklu Belediyesi tarafından Konya’ya kazandırılan ve şehrin en büyük yeşil alanlarından biri olan Kelebekler Vadisi Parkı içerisinde yer alan Konya Tropikal Kelebek Bahçesi, Selçuklu Çiçek Bahçesi ve Macera Kulesi ile 2019 yılının gözde ziyaret mekânları arasında yerini aldı.
Mimari tasarımıyla Türkiye’nin en prestijli ödüllerinden “Sign of the City Awards”tan ödül alan, kelebek şeklindeki yapısı ile şehrin sembol ziyaret mekânları arasına giren Konya Tropikal Kelebek Bahçesi, yerli ve yabancı turistlerden yoğun ilgi görüyor. Özellikle turizmde sezon yoğunluğunun yaşandığı yaz aylarında Tropikal Kelebek Bahçesi binlerce ziyaretçiye ev sahipliği yapıyor. Bahçe, hoşgörünün sembolü Şeb-i Arus törenleri için Konya’ya gelen misafirlerin de önemli uğrak mekanları arasında. Yurt içinden olduğu kadar yurt dışından gelen misafirleri de ağırlayan Tropikal Kelebek Bahçesi’ni bu güne dek iki milyona yakın kişi ziyaret etti. Yabancı kafileler içerisinde Taylandlılar ve Malezyalılar, bahçeyi en çok ziyaret edenler arasında yer alıyor.
45 TÜRDE BİNLERCE BÖCEK
Konya Tropikal Kelebek Bahçesi, kelebeğin larvadan kelebek haline gelişindeki tüm evrelerinin Türkiye’de gözlemlenebildiği tek yer. Avrupa’nın ise sayılı mekanları arasında. Kelebek serasında, çocukların kelebeklerin arasında özgürce dolaşabildiği açık uçuş alanları ve kelebeklerin hayatlarını sürdürebilmeleri için onlarca tropikal bitki türü bulunuyor.
TROPİKAL KELEBEK BAHÇESİNDE NELER VAR?
Tropikal Kelebek Bahçesi, 7 bin 600 metrekare alanda yer alıyor. 3 bin 500 metrekarelik gezi alanı bulunuyor. Yaz-kış 26 derece sıcaklık ve yüzde 80 nem koşullarının sağlandığı bahçe 150 türe ait 20 binden fazla tropikal bitkiye ve 45 türde binlerce kelebeğe yaşam alanı sunuyor. Kelebeklerin larvadan kelebek haline gelişindeki tüm evrelerinin gözlemlenebildiği bahçe içerisinde Kelebek Müzesi, Böcek Müzesi ve Doğa Eğitim Sınıfı gibi ziyaret alanları da içeriyor. Bahçe içerisinde öğrenciler için bilim insanları mantar, kuş, böcek etkinlikleri yapıyor. Hafta sonlarına özel olarak da hayata dokun, boyama ve el işi etkinlikleri gerçekleştiriliyor.
Ayrıca eğitim sınıfından randevu alan okul öğrencilerine böcek, ilginç canlılar, sürüngen eğitimi veriliyor. Bu özel bahçe Avrupa’nın en büyük tropikal kelebek bahçesi unvanına sahip, ülkemizin de tek kelebek bahçesi. 7 bin 600 metrekare büyüklüğündeki vadinin yaklaşık olarak 1600 metrekaresi kelebek uçuş alanı. Bunun dışında bölgede 80 türden fazla binlerce bitki türü yer alıyor. Böcek müzesiyle de ülkemizdeki böcekler tanıtılıyor. Vadinin bulunduğu yer oldukça büyük bir alana sahip. İçerisinde müzeler ve gezi parkurları yer alıyor. Kelebeklerin uçuş alanı içerisinden geçtiğinizde kendinizi masal diyarında hissedebilirsiniz. Etraf oldukça yeşil ve tropikal bitkilerin de bulunduğunuz atmosfere kazandırdığı bir farklılık var. Kendinizi Türkiye’de değil de, tropikal iklimin hat safhada yaşandığı Amazon ormanında hissedebilirsiniz.
BÖCEK TANITIMLARI VAR
Böcek müzesi içerisinde birçok böcek tanıtımı yer alıyor. İnteraktif sunumlar içerisinde yapılan tanıtımlara çocukların ilgisi çekebilmek için çizgi filmlere de yer verilmiş. Ayrıca kelebeklerin yaşam döngüsünü gösteren bir showroom da yer alıyor. Müzenin dekorasyonu da amacına uygun şekilde yapılmış. Bir mağara içerisinde böcekleri keşfetmek için gezdiğinizi düşünebilirsiniz.
ÖĞRENCİ GRUPLARI İÇİN ETKİNLİKLER
Konya Tropikal Kelebek Bahçesi çocukların hayvan sevgisini ve bahçe veya botanik konularına ilgisini arttırmayı amaçlıyor. Öğrenci grupları bahçeyi ziyaret ediyor. Eğer yaz dönemi dışında bir ziyaret gerçekleştirecek olursanız, bu tür bir gruba denk gelmeniz mümkün. Bahçede bulunan eğitmenler tarafından çocuklara kelebekler ve diğer böcekler, bitki türleri hakkında bilgi veriliyor. Dersliklerde sunumlar ve çizgi filmler seyrettiriliyor.
KONYA TROPİKAL KELEBEK BAHÇESİ ZİYARET SAATLERİ
Konya Tropikal Kelebek Bahçesi, pazartesi hariç haftanın her günü saat 10.00 ve 18.30 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor.