Atlas Tarih yeni sayısında, doğumunun 100. yılında Türkiye’de mizahın asırlık çınarı Aziz Nesin’in hayatını kapak konusu olarak sayfalarına taşıdı. Usta yazarın oğlu Ali Nesin ile Nesin Vakfı’nda yetiştirdiği öğrencilerinden Süleyman Cihangiroğlu, Aziz Nesin’in bilinmeyen yönlerini anlattı. Derginin bu sayıdaki dosya konusu ise Osmanlı tarihinin en çok tartışılan padişahlarından Sultan II. Abdülhamid. Prof. İlber Ortaylı, Sultan Abdülhamid’in iç siyasetini, Avrupa devletleriyle ilişkilerde diplomatik tutumunu ve sonuçlarını kaleme aldı. Orhan Koloğlu da Sultan Abdülhamid’in Yeni Osmanlılar ile olan ilişkisini, dönemin basınına olan yaklaşımını yazdı. Erol Üyepazarcı ise Sultan Abdülhamid’in marangozluğunu, porselen tutkusunu, kitaplara olan merakını ve geniş fotoğraf arşivini anlattı.
Atlas Tarih bu sayıda dünya tarihinden pek çok konuya yer veriyor. “Paris’in kalbi” olarak tanımlanan Notre-Dame Katedrali’nin hikâyesi, Fransa’da 16. yüzyıla damgasını vuran kraliçe ve sonrasında, kral naibesi Catherine de Médicis’nin hayatı ve Aziz Bartolomeus Yortusu Katliamı, Gutenberg’in Hıristiyanları Türklere karşı uyardığı kitapçığı “Türk Takvimi” ve ilk sinema gösterimini yapan Lumière Kardeşler’in Lyon’daki müzeleri bunlar arasında.
Bu sayıda ayrıca Balkan Savaşı sırasında Türk subayı kıyafetiyle Çin’e giderek sahte belgelerle yardım toplayan iki dolandırıcının Osmanlı arşivlerine yansıyan hikâyesi, 1940 yılında müstehcen olduğu gerekçesiyle Türkiye’deki çevirisi davalık olan Afrodit kitabının akıbeti, 1931 yılında Türkiye Güzellik Kraliçesi ve ardından Avrupa Göz Güzeli seçilen Naşide Saffet Hanım, ABD Başkanı Truman’ın Cumhurbaşkanı İnönü’ye gönderdiği hindinin öyküsü, dünyanın en eski teknesi olarak adlandırılan “sultanın kadırgası”, Yedikule Bostanları’nın geçmişi, Türkiye’ye telefonun gelişi ve geleneksel yiyeceklerimizden simidin tarihi de yer alıyor.
Fotoğraf: Aziz Nesin 1959’da Akşam gazetesinde çalışırken.
Atlas Şubat 2015 / Sayı 263