Anasayfa KeşfetGezi Sonbaharın En Güzel Fotoğraf Noktaları

Sonbaharın En Güzel Fotoğraf Noktaları

Ayşegül Parlayan Özalp

Sonbaharın renklerini en iyi ben yakalarım diyenleri “Atlas FotoKeşif Sonbahar” yarışmasına bekliyoruz. Instagram’da 28 Kasım 2015’e kadar #atlasfotokesifsonbahar etiketiyle paylaşan fotoğraflar, Atlas tarafından değerlendirmeye alınacak.

Biz de ilham verecek 12 öneriyi sizlerle paylaşıyoruz. FotoAtlas dergisinin 2014 tarihli 19. sayısında hediye edilen kitaptan seçtiğimiz yerler, mevsimin en güzel noktalarına uzanıyor.

Yarışma hakkında bilgi için tıklayın.

 

Yazan: Neslihan Pekdemir

 

Kırda Yaşam / Erfelek, Sinop

Sinop’a 45 kilometre, Erfelek’e 10 kilometre mesafede, Tatlıca köyü yakınlarında 20’nin üzerinde irili ufaklı şelale bulunur. Erfelek Şelaleleri’ni çevreleyen orman, özellikle sonbaharda ekim ve kasım aylarında rengârenk görüntülere bürünür. Soldaki fotoğrafın çekimi sırasında tripod ve geniş açı objektif kullanıldı, suyun dairesel dönüş hareketini fotoğrafta yansıtmak amacıyla pozlama süresi için dört saniye tercih edildi. Yine Erfelek’te çekilen sağdaki fotoğrafta olduğu gibi Anadolu’da köy hayatı fotoğrafçılar için çoğu zaman ilginç görüntüler sunar. Bunlar fotoğrafçının karşısına tesadüfen çıkabilse de, orada yaşayan insanlarla iletişim içinde olmak çekim şartlarını kolaylaştırabilen bir faktör.

Fotoğraf: Cüneyt Oğuztüzün

 

Huş Ülkesi / Posof, Ardahan

rm_at_ATSONBAHAR0952-59

 

Posof’un kuzeyinde, Türkiye’deki en yoğun huş ormanı bulunuyor. Bölgede kayın olarak anılan huş ağaçlarına titrek kavak, gürgen ve fındık ağaçları da eşlik ediyor. Sonbahar ve kış aylarında huş ağaçları mutlaka görüntülenmeli. Fotoğraf, Kayınlı köyünde sonbaharın son aylarında çekildi. Yaprak detaylarını fotoğrafa dahil edebilmek için panoramik fotoğraf birleştirme tekniği uygulandı. Teleobjektif ile birleştirme kusursuz sonuç veriyor.

Fotoğraf: Turgut Tarhan

 

Dev Kayınlar Arasında / Belgrad Ormanı, İstanbul

rm_at_250ATBelgrat_TTT_8902İstanbul’un yanı başında günümüze kadar korunagelmiş eşsiz bir doğal alan olan Belgrad Ormanı çoğu yıl kasım ayında en güzel sonbahar renklerine kavuşur. Aynı zamanda İstanbul kent merkezine en yakın kayın topluluğuna sahip ormanda kışın ise zaman zaman yoğun kar yağışı görülebiliyor. Yıldan yıla mevsim koşullarına bağlı olarak değişkenlik göstermekle birlikte Belgrad Ormanı’nda ekimden kasım ayı sonuna dek fotoğraf çekimi için ideal zamandır. Bu fotoğraf için ekstra geniş açı tercih edildi ve makine 180 derece yukarıya doğrultuldu.

Fotoğraf: Turgut Tarhan

 

 

 

Sonbahar Güzeli / Yedigöller, Bolu

Bolu ilindeki Yedigöller Milli Parkı, Türkiye’de sonbaharla adeta özdeşleşmiş bir yerdir. Bu mevsimde asırlık kayın, meşe, akçaağaçlar farklı renklere bürünür. Kasım ayında Deringöl kıyısında sonbahar renkleri tüm güzelliğiyle sergilenir. Fotoğrafçı yaprakların rengini vurgulamak için güneşi karşısına alabilir (altta) veya orman tabanını çekmek istiyorsa güneşin direkt olarak vurmadığı, ışığın yumuşak olduğu gölge kısımlarda (sağda) çalışabilir.

Fotoğraf: Cüneyt Oğuztüzün

 

 

 

 

Büyülü Kırmızı / Çubuk, Ankara

rm_at_ATSONBAHAR0020Çubuk ilçesinin kuzeyindeki vadi ve platolardaki meyve ağaçları sonbaharda görüntülenmeye değer noktalardan. Çubuk’un kuzeyinden Karagöl’e giderken çekilen bu fotoğrafta kiraz ve vişne ağaçları manzarayı kırmızıya boyuyor (solda). Çevresindeki bitki çeşitliliği ve özellikle sonbahar ve kış aylarında sunduğu görsellikle dikkat çeken Çubuk Karagöl, mevsim koşullarına göre değişmekle beraber genellikle ekim ayı sonu güzel sonbahar manzaraları sunar. Bu fotoğrafın çekildiği gölün kıyısı Ankara’da piknikçilerin tercih ettiği, araçla ulaşılabilen bir nokta. Gölün çevresi gürgen, meşe, titrek kavak ağaçlarıyla bezeli. İç Anadolu ile Karadeniz iklim koşullarının kesiştiği Çubuk Karagöl, Ankara’nın en iyi sonbahar fotoğrafı noktalarından.

Fotoğraf: Turgut Tarhan

 

Doğal Anıt / Kayabaşı Kanyonu, Kastamonu

rm_at_ATSONBAHAR0033Azdavay çevresi karstik jeolojik yapısı ve el değmemiş ormanlarıyla dikkat çeker. Sonbahar ve kış aylarında fotoğraf için ideal yerlerdendir. Fotoğraf, difüz (yumuşak) ama aynı zamanda yönlü (gölge oluşturabilen) yağış öncesi ışıkta çekildi. Azdavay’dan araçla Kayabaşı köyüne ulaşım mümkün, bu noktadan kanyona yürüyüş yapmak gerekiyor. Ekim ayı sonunda çekilen fotoğrafta kanyon ve arkasında, solda oldukça bakir, insan eli değmemiş Kurtgirmez Ormanları görülüyor. Bölge kayın, gürgen, meşe, karaçam, dişbudak ve meyve ağaçlarından oluşan zengin bir karışık orman dokusuna sahip.

Fotoğraf: Turgut Tarhan

 

 

En Uzun Sonbahar / Ayder, Rize

rm_at_190ATKackar6403Kaçkarlar’ın etekleri benzersiz coğrafyasıyla sonbahar ve kış aylarının vazgeçilmez yerlerinden. Değişken hava şartlarına, sis, yağmur ve kar yağışına hazırlıklı olunmalı. Bölge, karışık orman dokusuyla sonbahar-kış fotoğrafı için uzun bir dönem vaat ediyor. Renk paleti, en önce ağaç sınırında (yaklaşık 2 bin metre) başlayıp aralık ayında yukarıdan aşağıya bir hareketle sahile doğru iniyor. Ekim sonu çekilen fotoğrafta ters ışık renk kontrastını arttırıyor. Ters ışıkta objektifin iç yansımasına dikkat etmek gerektiğini hatırlatalım. Parasoley ya da objektife gelen ışığı el ile dengelemek gerekli.

Fotoğraf: Turgut Tarhan

 

 

 

Fırtınadan Sonra / İğneada, Kırklareli

rm_at_225ATGuz_TTT_5028Sahil, orman ve subasar longoz ekosistemlerinin iç içe geçtiği İğneada yöresi, sonbahar ve kış aylarında fotoğraf için ideal yerlerden. Yağış ve fırtınaya karşı hazırlıklı olmakta fayda var. İğneada, Türkiye’de deniz seviyesinde kış aylarının en soğuk geçtiği yer. Ekim ayında sabah saatlerinde teleobjektif ile çekilen fotoğrafta fırtına sonrası görülen ölü dalgalar denizin ılık, havanın denizden daha soğuk olduğu anormal bir hava durumunu yansıtıyor.

Fotoğraf: Turgut Tarhan

 

 

 

Geç Sonbahar / Köyceğiz, Muğla

Dalaman_3561Köyceğiz çevresindeki sığla (günlük) ağaçları, özellikle Kavakarası köyündeki orman ve Toparlar Kanyonu, Türkiye’de belki de yılın en geç sonbahar görüntülerini veren nokta. Başka yerlerde ekim ve kasım aylarını kaçıranlar, aralık ortalarından yılbaşına kadarki zaman diliminde rengârenk sığlaları fotoğraflayabilir.

Fotoğraf: Turgut Tarhan

 

 

 

 

 

 

Renk Cümbüşü / Amanos Dağları, Hatay

rm_at_117ATS07Amanos Dağları’nın yüksek kesimlerini kaplayan iğne yapraklı karaçam, yapraklarını döken titrek kavak ve kayın ormanı, renklerin çok çeşitlilik göstermesini sağlıyor. Fotoğrafta dokuyu yakalamanın iyi yöntemlerinden biri; daha uzak bir yerin, mesela karşı yamacın detayını uzun bir teleobjektif ile çekmek olabilir.

Fotoğraf: Cüneyt Oğuztüzün

 

 

 

 

 

Düşsel Bahçe / Aladağlar, Niğde

Nigde_AladaglarTTT_1155a_TTAladağlar, İç Anadolu ve Akdeniz bölgeleri arasında yer alması ve kısa mesafelerde rakım ve bakı farklılıkları göstermesi gibi özellikleriyle sonbahar ve kış aylarında eşsiz güzellikler sunar. Ekim ayında Niğde’nin meyve bahçeleri renk paletini genişletir. Az bulutlu ve fırtınalı bir günde, öğleden sonra Niğde Çamardı’nda çekilen bu fotoğrafta ışık, atmosferik koşulların etkisiyle manzarayı daha çekici kılıyor. Çekimde nötr gradasyon filtresi kullanıldı.

Fotoğraf: Turgut Tarhan

 

 

 

Erken Gelen Güz / Refahiye, Erzincan

rm_at_ATSONBAHAR0002Refahiye çevresi fazla bilinmeyen, ancak sonbahar ve kış aylarında sunduğu güzellikler açısından benzersiz bir yöre. Burada yüksek rakım ve karasal iklim nedeniyle sonbahar renklenmesi eylül ayında başlıyor. Araçla ulaşılabilen bu noktaya muhteşem manzaralar eşliğindeki Sivas-Erzincan karayolu ile varılabiliyor. Fotoğrafın çekildiği yaklaşık 1800 metredeki bölge söğüt, titrek kavak, meşe, çam, sarıçam ağaçlarıyla kaplı. Bu karede olduğu gibi yağış sonrası bulutların arasından süzülen ışık çekim için güzel fırsatlar sunuyor. Kompozisyonda, öndeki unsurları eleyip ağaçlara odaklanmak için 135 mm objektif tercih edildi.

Fotoğraf: Turgut Tarhan

Benzer Yazılarımız

Yorum Yap