Anasayfa KeşfetGezi Pedalla Türkiye; Muhteşem Rotalar II

Pedalla Türkiye; Muhteşem Rotalar II

Ayşegül Parlayan Özalp

Atlas’ın Haziran 2015 sayısında okurlarına armağan ettiği “Pedalla Türkiye” kitabı, her seviyeden bisikletçiye hitap eden rota seçenekleri sunuyor. Bu muhteşem rotaları Atlas okurları için fotoğraf galerisi olarak derledik.

 

Geyve-Ayaş İpek Yolu Koridoru (308 km.)

Geyve-Ayaş İpek Yolu Koridoru (308 km.)
Picture 20 of 20

Asya ile Avrupa kıtalarını ticari ve kültürel anlamda birbirine bağlayan İpek Yolu, ilk zamanlar suyun bol olduğu vadilerde ilerliyordu. Daha sonra güvenliği sağlamak amacıyla kırsal alanlarda kurulan ve kalın duvarlarıyla kaleye benzeyen han ve kervansaraylar inşa edildi. Özellikle Selçuklular döneminde Anadolu’da yapılan yaklaşık iki yüz han ve kervansaray, oda, ahır, depo, mescit, hamam ve çeşmenin yanı sıra nalbant, doktor ve veteriner hizmeti vererek din, dil ve ırk farkı gözetilmeden yolcuların ücretsiz üç gün konaklayabilmelerine olanak sağlıyordu.

Önereceğimiz bisiklet yolculuğu, İpek Yolu rotasının en önemli güzergâhlarından biri olan Sakarya-Bolu-Ankara arasındaki koridordan geçiyor. Sakarya il sınırlarında Sapanca-Arifiye-Geyve-Taraklı, Bolu ilinde Göynük-Mudurnu, Ankara il sınırları içinde ise Nallıhan-Beypazarı-Ayaş ilçelerini kapsayan İpek Yolu Koridoru rotası yaklaşık üç günlük bir bisiklet etkinliği.

Seyahatin tümünde asfalt yollarda bisiklet sürülüyor. Özellikle sonbaharda bir renk cümbüşüne dönen parkuru üç günlük bir aktivite olarak planlayabilirsiniz. Göynük ve Beypazarı konaklama için ideal mekânlar. Yaklaşık 100 metre rakımdan Orta Anadolu platosuna tırmanan rota 961 metre rakımdaki Ayaş ilçesinde sona eriyor. Sapanca-Geyve arasındaki rotanın ilk bölümü, Antalya karayolunu takip ediyor. Alifuatpaşa mevkiinde doğuya dönen parkur, Sakarya Nehri’nin üzerinden geçerek rampalara sarıyor. Güzergâhın kayda değer en önemli yokuşu, Taraklı yerleşiminde sona eriyor. Tipik Anadolu köyleri, meyve bahçeleri, tarlalar ve ormanın yeşiliyle renklenen doğa içi bir yolculuğa dönüşen rotayı izleyenler, Göynük yerleşimine ulaşacak. Göynük-Mudurnu arasında yolboyu tezgâh açan köylülerden taze meyve satın alabilir, güzergâh yakınlarındaki Çubuk ve Sünnet göllerine uğrayabilirsiniz. Mudurnu sonrasında Nallıhan’a kadar nispeten düz bir yol kat edip Nallıhan-Beypazarı-Ayaş arasında ise birkaç kısa yokuş çıkmak durumundasınız.

Taraklı, Göynük ve Beypazarı ilçelerindeki tarihi evleri, Nallıhan ilçesindeki farklı dirençteki kil tabakalarının aşınımıyla oluşan tepelerin renkli dokusunu fotoğraflamanızı öneririz. Tarihi ve doğal değerleriyle aynı zamanda bir kültür turu kıvamındaki rotayı, ilkbahar ile sonbahar arasındaki zaman diliminde denemeniz iyi olur.

Deniz seviyesinden Taraklı 450, Göynük 759, Mudurnu 1016, Nallıhan 880, Beypazarı 768, Ayaş ise 961 metre yükseklikte.

Fotoğraf: Maksudiye, Geyve / Turgut Tarhan

Benzer Yazılarımız

Yorum Yap