Anasayfa KeşfetGezi Pedalla Türkiye; Muhteşem Rotalar II

Pedalla Türkiye; Muhteşem Rotalar II

Ayşegül Parlayan Özalp

Atlas’ın Haziran 2015 sayısında okurlarına armağan ettiği “Pedalla Türkiye” kitabı, her seviyeden bisikletçiye hitap eden rota seçenekleri sunuyor. Bu muhteşem rotaları Atlas okurları için fotoğraf galerisi olarak derledik.

 

Çamlıhemşin-Ayder-Palovit-Çamlıhemşin (91 km.)

Çamlıhemşin-Ayder-Palovit-Çamlıhemşin (91 km.)
Picture 3 of 20

Yayla denilince akla Karadeniz, özellikle de Rize gelir. Doğu Karadeniz Dağları’nın eteklerine konumlanan iki yüzden fazla yayla ve mezrasıyla Rize doğal bir cennet gibidir. Geleneksel evleri, oksijen kaynağı ormanları, kır çiçekleriyle kaplı alpin çayırlıkları, karlı dorukları, kuytuluklarda yer alan buzul gölleri ve şenliklerdeki tulum sesleriyle Rize yaylaları, önemli bir turizm merkezidir aynı zamanda.

Son yıllarda hızla artan Doğu Karadeniz yaylaları turlarında destinasyonların yarısından fazlası Rize sınırlarında. Bu bölümdeki bisiklet rotası Rize’nin en önemli yaylalarından Elevit, Tirovit, Palovit ve Amlakit’ten geçiyor. Rota Çamlıhemşin-Zilkale-Çat-Elevit Yaylası-Tirovit Yaylası-Palovit Yaylası-Amlakit Yaylası-Palovit Şelalesi güzergâhını izleyerek tekrar Çamlıhemşin-Çat yoluna erişiyor. Yaklaşık 15 kilometrelik son bölümde, sabah pedal çevirdiğiniz Zilkale-Çamlıhemşin etabını bir kez daha geçmek durumundasınız. Rotanın çok büyük bir bölümü Kaçkar Dağları Milli Park sınırlarında.

İki gün konaklamalı olarak düşünülebilecek bu parkur, 310 metre yükseklikten başlayıp 2 bin 750 metrelere tırmanıyor. En zor bölüm Tirovit-Palovit arasındaki Horon Boğazı tırmanışı. Çat-Palovit Şelalesi arası yol toprak. Amlakit Yaylası’ndan sonra Palovit Şelalesi’ne kadar sürekli çamurlu bir yol sizi bekliyor. Bu bölümün yaban hayat açısından son derece zengin olduğunu hatırlatalım. Yöre sakinlerinin “Bal Vadisi” olarak tanımladığı bu coğrafyada yolculuk ederken yanınızda düdük bulundurmanızı ve sık sık ses çıkarmanızı öneririz.

Fırtına Vadisi’ndeki tarihi yolu savunmak amacıyla kurulan Zilkale ile Çamlıhemşin Ham, Konaklar Makrevis, Ortanköy Goboş, Şenyuva Çinçiva, Çat Çilanç kemer köprüleri rotanın tarihi; Palovit, Paslakum ve Lakubar şelaleleri ise doğal güzellikleri arasında. Restore edilen Zilkale’de mola vermenizi ve hemen önündeki tezgâhtan közde patates ile çay tatmanızı öneririz. Palovit Şelalesi ayrımından sonraki ilk köprü geçildiğinde solunuzda Paslakum, Çat beldesi Çilanç Köprüsü’nü geçtikten sonra ise yine solunuzda Lakubar Şelalesi’ni fotoğraflayabilirsiniz. Özellikle Paslakum yüzlerce metre yüksekten katmanlar yaparak akıyor. Her iki şelalenin ne yazık ki tabelası bulunmuyor. Çamlıhemşin-Rize arası 67 kilometre.

Fotoğraf: Lanetleme Geçidi, Çamlıhemşin

Benzer Yazılarımız

Yorum Yap