Otomobillerden, yüksek sesten, karmaşa ve koşuşturmacadan uzakta, mavi sular, altın kumsallar ve geceleri yıldızlarla çevrili koylarda tatil yapmak isteyenlere mükemmel bir kaçış rotası: Beş ada; Gökçeada, Bozcaada, Marmara Adası, Avşa ve Paşalimanı.
Yazı: Neslihan Pakdemir
Rehber Bozcaada – Gökçeada – Marmara Adası
Bozcaada Ulaşım
Bozcaada’ya feribotlar Ezine’deki Geyikli Odunluk İskelesi’nden kalkıyor. Yarım saat süren feribot yolculuğu sonunda Bozcaada’ya ulaşılıyor. Yaz döneminde Çanakkale-Bozcaada arasında deniz otobüsü seferleri yapılıyor.
Sefer bilgisi için:
Gestas Çağrı Merkezi 286–444 07 52
www.gestasdenizulasim.com.tr
Bozcaada’ya en yakın havaalanı 56 kilometre uzaklıkta bulunan Çanakkale Havaalanı.
Seabird Havayolu deniz uçağı ile yaz sezonu boyunca İstanbul-Bozcaada arasında karşılıklı seferler yapıyor.
www.flyseabird.com
Konaklama
Ada merkezinde tarihi binalardan ve eski evlerden dönüştürülmüş ya da mimari dokuya uygun inşa edilmiş konukevleri, küçük oteller ve pansiyonlar bulunuyor. Merkez dışında konaklama için seçenekleriniz; pansiyon olarak kullanılan bağ evleri, en fazla iki katlı küçük oteller ve tatil çiftlikleri. Tesisler genelde bağlarla iç içe ve doğa manzaralı oluyor. Sezonda ve festival zamanlarında mutlaka rezervasyon yapılmalı.
Gezilecek Yerler
Adaya feribotla yaklaşırken fark ettiğiniz ilk yapı Bozcaada Kalesi olacak. Venedikliler zamanında yapılan ve sonraları birçok kez onarılan, diğer adıyla “Eskikale”, yeni düzenlemesiyle açık hava ve etnografya müzesi olarak ziyarete açık. Adanın bir diğer müzesi de Bozcaada Müzesi. Ada merkezinde Bozcaada Kaymakamlığı tarafından tahsis edilen tarihi bir binada hizmet veren müze haftanın her günü açık. Bozcaadalıların “Yenikale’’ dedikleri diğer kale kalıntısı ise tepede yer alır. II. Mahmud zamanında Bozcaada Muhafızı Hafız Ali Paşa’nın yaptırdığı kale, 1827 tarihli bir kitabeye sahip. 17. yüzyıldan kalma Köprülü Mehmed Paşa Camii ve Alabey Camii başlıca tarihi eserlerden. Ayazma Plajı, Sulubahçe ve Habbele koyları yüzmek için ideal. Tuzburnu Plajı ise yazın bile fazla kalabalık olmayan sakin bir plaj. Çamlık bölgesi yürüyüş için en uygun yer. Antik çağlardan kalma nekropol sahası gezilecek bir diğer yer. Venediklilerden kalan kilise ise adanın Hıristiyan cemaatine hâlâ hizmet veriyor. Adanın batı köşesinde yer alan Polente Deniz Feneri de görülmesi gereken zarif bir yapı. Fenere giden yolda 2000 yılında elektrik üretmeye başlayan rüzgâr türbinlerini görebilirsiniz. Buraya yaz sezonunda ada merkezinden hareket eden minibüslerle ulaşabilirsiniz. Tavşan, Piresa, Orak, Yılan, Fener, Taş, Kaşık, Gökçe ve Sıçancık Bozcaada çevresindeki irili ufaklı dokuz adacık. Her yıl 26 Temmuz’da düzenlenen “Ayazma Panayırı” adada sayısı giderek azalan Rum ailelerin yaşattığı bir etkinlik. Panayır, uzak ülkelere yerleşmiş adalı Rumların katılımıyla renkleniyor.
Gökçeada Ulaşım
Çanakkale iline bağlı olan Gökçeada’ya ulaşım, Gelibolu Yarımadası’nda bulunan Kabatepe Limanı’ndan kalkan arabalı vapurlar ile sağlanıyor. İstanbul-Kabatepe arası 333 kilometre. BoraJet, 2013’te Gökçeada’ya sefer düzenliyordu. Ancak dergimiz yayına hazırladığı sırada sefer günleri belli değildi. Çanakkale’den Gökçeada’ya deniz otobüsü seferleri de yapılıyor.
Gestaş 286-444 07 52
www.gdu.com.tr
Konaklama
Ada merkezinde temiz ve konforlu küçük oteller bulmak mümkün. Yeni Bademli ve Uğurlu köyleri ev pansiyonculuğunda öne çıkıyor.
Gezilecek Yerler
Gökçeada, Türkiye’nin en büyük adası. Adaya ayak basar basmaz ilk anda aklınıza deniz ve rüzgâr gelir. Ada, antik dönemdeki İmbros adını da meşhur rüzgârlarından alıyor. Bademli, Tepeköy ve Dereköy gibi Rum köylerinin varlığı da ziyaretçileri Gökçeada’ya çekiyor. Dereköy dışındaki diğer köylerin konumları manzara izlemek için mükemmel. Aydıncık, Tuz Gölü, Laz Koyu, Gizli Liman, Marmaros Koyu, Yıldız Koyu, Mavi Koy ve Kuzu Limanı gibi muhteşem sahilleri Gökçeada’nın en etkileyici yüzü. Aydıncık yolu üzerindeki Roma mezarları ile Yeni Bademli’de ortaya çıkarılan ve yaklaşık 5000 yıl öncesine tarihlenen Tunç Çağı höyüğü ise adanın arkeolojik zenginliğini sergiliyor. İlk hedefiniz Eski Bademli köyü. Kaleköy yolu üzerindeki bu eski Rum köyünde evlerin bir kısmı iyice harabe haline gelmiş. Ancak bazı evler de restore edilerek eski güzelliklerine kavuşmuş. Köyün çıkışındaki “Anıt Çınar”a mutlaka gidin. Sonraki hedefiniz Zeytinli köyü olacak. Rum nüfusun görece fazla olduğu Zeytinli’de adanın meşhur dibek kahvesini içebilir, sakızlı dondurma yiyebilirsiniz. Köyde her yıl yeni ve güzel kahveler açılıyor. Zeytinli’den yola çıktığınızda adanın en büyük göleti Zeytinli’yi solunuza alarak ilerleyin. Sağa doğru Tepeköy tabelasını göreceksiniz. Tepeköy, üç köy içinde en büyük olanı. Köyde biraz zaman geçirdikten sonra tekrar geri dönün. Yol ikiye ayrıldığında sola doğru dönerseniz Gökçeada’nın en büyük anıt çınarının bulunduğu mesire alanına varırsınız. Buradan Semadirek’in muhteşem manzarasını seyredebilirsiniz. Tepeköy’den sonraki hedefiniz yol üzerindeki Dereköy. Ben bu köye, Hüzün köyü de diyorum. Bir zamanlar 1900 hanesiyle Türkiye’nin en büyük köyü olan Dereköy’de şimdi sadece hüzün kol geziyor. Buradaki çamaşırhaneyi mutlaka ziyaret edin. Dereköy’den çıkar çıkmaz sağdaki yola sapın. Buradan yedi kilometre sonra Marmaros Koyu’na varırsınız. Koya varmadan önce aracınızı uygun bir yere park edin. Buradan 20 dakikalık bir yürüyüşle, 35 metreden dökülen Marmaros Şelalesi’ne gidebilirsiniz. Şelale yoldan da izlenebiliyor. Dereköy’den sonra yeni kurulan Şahinkaya ve Uğurlu köylerinden geçerek, bir yol ayırımına varacaksınız. Bu ayrımdan sağa döndükten yaklaşık 10 dakika sonra tepeden muhteşem gözüken Gizli Liman’a ulaşırsınız. Sola dönerseniz üzerinde Laz Koyu’nun da bulunduğu yoldan geçerek Kefalos yani Aydıncık’a varırsınız. Gizli Liman, Laz Koyu ve Kefalos denize girmek için ideal sahillere sahip. Buradan Eşelek’e geçip 20 dakikalık bir yolculukla Gökçeada’nın merkezine dönebilirsiniz.
Marmara Adası Ulaşım
Marmara Adas’na İstanbul’dan doğrudan deniz otobüsüyle gidilebiliyor.
Özel araçla gidecekler Tekirdağ Barbaros, Silivri veya Erdek’ten feribotla ulaşabilir. Mavi Marmara yolcu gemisinin seferleri dergimiz yayına hazırlanırken henüz belli değildi.
Konaklama
Marmara Adası’nda lüks tatil köyleri ya da oteller yok. Ancak mütevazı ve temiz birçok pansiyon ya da kiralık apart daire bulmak olası.
Gezilecek Yerler
Denizi, doğası, tarihi kalıntıları ve ada turlarıyla hoş bir tatil geçirebileceğiniz Marmara Adası balıkçılığa da elverişli. Marmara’dan, adanın karadan ulaşılamayan bakir koylarına, Avşa’ya ve köylere tekne turları düzenleniyor. Yüzölçümünün yaklaşık yarısı orman alanı olan ada; Aba, Kole, Manastır ve Mestanağa koyları ile birbirinden güzel plajları barındırıyor. Asırlık çınarlarıyla ünlü Çınarlı köyü, ince kumul sahil şeridine ve temiz bir denize sahip. Köye iskelenin hemen yanından kalkan minibüslerle ulaşabilirsiniz. Köyün biraz ilerisindeki Kayaburnu Koyu yüzmek için sessizlik arayanların gözde yerlerinden biri. Asmalı köyündeki balıkçı barınağı yat turizmine oldukça elverişli. Kalazaki olarak da bilinen Topağaç köyü, geniş plajlara ve sebze meyve bahçelerine sahip. Saraylar (Palatia), doğal yapısının mermer oluşu nedeniyle nemsiz bir iklime sahip, hoş bir dinlenme beldesi. Saraylar’da bir de açık hava arkeoloji müzesi bulunuyor. 1912’de buharla çalışan makinelerin kullanıldığı Türkiye’nin ilk mermer kesme fabrikası ve Yana Çiftliği mevkiinde adanın günümüze kadar iyi korunmuş tek kilisesi bulunuyor. Saraylar’ın sahil kesimi Abrüz’den ise yarımadanın her iki yanındaki kıyılar kuşbakışı görülebilir. Marmara ilçe merkezi ile kuzeyindeki Saraylar beldesini bağlayan eski Nato Yolu adanın en yüksek yeri olan Nato Tepesi’ne (709 metre) ulaşıyor ve ideal bir trekking parkuruna sahip.
Avşa Adası Ulaşım
İstanbul’dan kalkan deniz otobüsleri Marmara Adası’na uğrayarak Avşa’ya gidiyor. İstanbul’a deniz otobüsüyle iki saat 45 dakika uzaklıktadır. Erdek’ten ise gemiyle yaklaşık iki saatte ulaşılıyor. Tekirdağ – Avşa ve Şarköy – Avşa seferi yapan büyük motorlar iki saatte adaya varıyor.
Gezilecek Yerler
Kıyılarının toplam uzunluğu yaklaşık 28 kilometre olan ada geniş ve uzun kumsallara sahip. Adada iki yerleşim var. Türkeli beldesi (Avşa) ve Yiğitler köyü. Adanın her yerinden denize girilebiliyor ve cazip kumsallar bulunuyor. Bunların en ünlüleri Mavi Koy, Manastır mevkiindeki Çınaraltı Koyu, Çiftlik Koyu, Beyazsaray mevkii. Yiğitler köyündeki Altınkum Plajı da çok ünlü. Bu koylara merkezden tekneyle ulaşım mevcut.
Paşalimanı Adası
Ulaşım
Erdek’ten arabalı vapurlarla bir saate ulaşabilirsiniz. Vapurlar Paşalimanı Adası’nda Balıklı İskelesi’ne yanaşıyorlar, oradan tüm köylere dolmuş var. Ayrıca Marmara ve Avşa adalarından da seferler düzenleniyor.
Sefer saatleri için: www.gestasdenizulasim.com.tr
Konaklama
Adada otel bulunmuyor. Adanın idari merkezi olan Paşalimanı, Harmanlı, Poyrazlı, Tuzla ve Balıklı köylerinde ada halkı kendi evlerini pansiyon gibi oda oda kiralıyor.
Gezilecek Yerler
Marmara Denizi’nin Marmara Adası’ndan sonra ikinci, Türkiye’nin beşinci büyük adası Paşalimanı’nın yüzölçümü 21.37 kilometrekare. Paşalimanı Adası’nda; Paşalimanı, Tuzla, Poyrazlı, Harmanlı ve Balıklı adında beş köy bulunuyor. Paşalimanı adası doğayla iç içe bir tatil hayali kuranları kesinlikle hayal kırıklığına uğratmaz. Her zaman taze balık bulabilirsiniz.
ATLAS TATİL 2014
Foto Galeri