Anasayfa KeşfetBilim Türkiye’nin En Uzunu

Türkiye’nin En Uzunu

Yeni yapılan haritalama çalışmalarına göre Türkiye’nin en uzun mağarası 8 bin 350 metreyle Burdur’daki İnsuyu.

Bu çalışmadan önce ölçülebilen Türkiye’nin en uzun mağarası 6 bin 818 metre ile Manavgat yöresinde bulunan Tilkiler Düdeni’ydi.
Obruk Mağara Araştırma Grubu’nun 2011’de başladığı ölçümleme faaliyetinin 2013 yılı çalışması 26-29 Ocak tarihleri arasında yapıldı. Atlas dergisi fotoğrafçısı Ali Ethem Keskin’in de yer aldığı sekiz kişilik araştırma grubu üç gün boyunca mağarada kaldı. İnsuyu’nda, 250 metrelik bir bölümün daha ölçümü yapıldı ve haritalandı. Böylece mağarada 2006 yılından beri yapılan çalışmalarda toplam 8 bin 350 metrelik bölüm ölçülerek haritalanmış oldu. Çalışmaya katılan araştırmacılar İnsuyu Mağarası’nın göründüğünden çok daha büyük ve uzun bir mağara olduğunu düşünüyor.

Ali Ethem Keskin 2013 çalışmasını şöyle anlattı: “Üç gün boyunca gece-gündüz mağaranın içinde çalıştık. Bu yıl, geçen yıl keşfettiğimiz yeni galerilerin ölçümlerini tamamladık. Ölçümleri konusunda tereddüt ettiğimiz yerler vardı, onların sağlamasını yaptık. 250 metre uzunluğunda yeni galeriler ölçtük. Dolayısıyla mağaranın ölçülebilen uzunluğu 8 bin 350 metreye yükseldi. Bu rakam İnsuyu Mağarası’nı Türkiye’nin ölçülmüş ve haritalanmış en uzun mağarası yapıyor.”
Mağara çalışmasına katılan Ezgi Tok da çalışmayla ilgili şu bilgileri verdi: “Mağaranın Dilek Gölü ile Büyük Göl’ün yer aldığı turistik bölümü 330 metre. Büyük Göl sağ tarafa doğru devam etmiyor, sol tarafında ise sürünerek geçilebilen 3 kilometrelik dar pasajlar var.

Bölgede taş düşme riski yüksek olduğu için araştırılması çok uzun zaman aldı. Mağaranın turistik kısımdan sonra beş-altı tane büyük göl var. Dilek Gölü’nde su seviyesi oldukça kötü. Mağara karakteristiği turistik kısma kadar çok dar pasajlar olarak devam ediyor. Buradan sonra büyük galeriler ve devasa pasajlar yer alıyor. Mağaranın sonuna henüz ulaşamadık, ancak araştırmalar sürüyor.”

Grup üyelerinden Melike Ocakdan da çalışmayla ilgili şunları söyledi: “Mağaradaki Büyük Göl’ün en derin yeri 12 metre. Yedi yıl önce aynı bölgenin derinliği 5 metre daha fazlaydı. Çevresindeki tarım arazilerinin sulanmasıyla açılan binlerce sondaj nedeniyle mağara içindeki göllerin kimi kurudu, kiminin de su seviyesi düştü.”
Obruk Mağara Araştırma Grubu, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Mağara Koruma Şube Müdürlüğü adına çalışmalarını sürdürüyor.

ATLAS MART 2013 / SAYI:240

Benzer Yazılarımız

Yorum Yap