Anasayfa KeşfetBilim Merkür, Su Buzu Nasıl Geldi?

Merkür, Su Buzu Nasıl Geldi?

Messenger uzay aracı Merkür’ün kutup (uçlak) bölgesinde Güneş ışığının erişemediği kraterlerin içinde ve duvarlarında su buzu tespit etti. Uzay aracı gezegenin yörüngesinde yaklaşık 1.5 yıldır dolanıyor.

Güneş’e en yakın gezegen Merkür, Güneş’in güçlü çekimi altında yaklaşık 0,033 derece eğiklikle dolanıyor. Yer’in 23,5 derece eğik olduğunu düşündüğümüzde Merkür’ün neredeyse hiç eğik olmadığını görürüz. Fakat buna rağmen bu minik eğiklik sonucu gezegenin kutuplarında Güneş ışığının erişemediği bölgeler var. Elbette buna neden olan başka bir etmen de Merkür’ün pürüzlü yüzeye sahip olması. Güneş ışığının erişemediği bu bölgelerde sıcaklık eksi 223 dereceye düşüyor.

Messenger üzerinde bulunan çeşitli aygıtlarla gezegenin kutup bölgelerinin yüzey yapısı ve kimyasal içeriğinin incelenmesiyle su buzu bulundu. Üç farklı yöntemle su buzunun varlığı kesin olarak kanıtlandı. Buz bulunan bu bölgelerin 50 santimetre veya daha derine kadar uzandığı tespit edildi. Bu da toplamda gezegenin kutup bölgelerinde 100 milyar ile 1 trilyon ton arası bir suya sahip olduğunu gösteriyor.

Bir başka önemli soru ise bu donmuş suyun oraya nasıl, nereden geldiğidir. Su, gezegenin yüzeyinde hep mi vardı yoksa dışarıdan mı geldi? Bilim insanları suyun kuyrukluyıldızlarla gelme olasılığının olduğunu belirtiyor. Güneş’in çekim etkisine kapılan kuyrukluyıldızların gezegenin yüzeyine çarparak tüm buz içeriklerini Merkür’e aktardığı düşünülüyor. Güneş ışığı gören yerlerde bu buz yok olurken Güneş ışığının erişemediği yerlerde uzun zaman kalabildiği düşünülüyor. Su bulunmasının bir başka önemi ise gezegende herhangi bir canlının bulunma olasılığı. Kuyrukluyıldızlar, barındırdıkları suyla birlikte organik molekülleri de gezegene taşıyıp burada yaşamı başlatmış olabilir. Bu düşünce Yer’deki yaşamın başlangıcı ve suyun varlığı açısından önemli kuramlardan biridir.

Atlas Ocak 2013 / Sayı: 238

Benzer Yazılarımız

Yorum Yap