Anasayfa KeşfetBilim Çiftçi Robotlar

Çiftçi Robotlar

Ayşegül Parlayan Özalp

Çok kısa bir zaman sonra tarlalarda çiftçi robotları görürseniz şaşırmayın.

Amerikalı David Dorhout, tohum eken robot yapmayı başardı. Bu robotlar güçlü sensörleri sayesinde daha önce tohum ekilen yerleri tespit edebiliyor. David Dorhout projesiyle ilgili Atlas’ın sorularını yanıtladı.

“Çiftçi robot” yapmaya nasıl karar verdiniz? Neden küçük, bağımsız çiftçi robotlar?
Yaklaşık 2007 sonbaharından beridir bu proje üzerinde çalışıyorum. Aslında bu fikir otomasyonla ilgili bir konuşmada aniden aklıma geldi. Geçmişte elektronikle ilgili çalışmalarımın büyük bir çoğunluğu başarısızlıkla sonuçlanmıştı ne yazık ki!
Amerika’nın en büyük tarım arazilerinin olduğu bölgede yaşıyorum. Aslında tarım düşündüğümüzün aksine teknolojiye en erken uyum sağlayan alanlardan biri. Çırçır, dizel motorlar, hibrid tohum gibi birçok örnek var. Kısa bir süre önce de tarım araçları sektöründe mevcut aletlere GPS tabanlı hassas sistemler ve otomasyon eklemeleri yapılmaya başlandı. Ancak tarım araçlarını hâlâ bir insanın kullanması gerekiyor. Bu robotlar her bir karışı ayrı ayrı analiz edip en uygun yere tohum ekebiliyor. Böylece daha az insan emeği harcanmış oluyor.

Robotlar nasıl iletişim kuruyor?
Robotlar kısa menzilli kızılötesi sensörlerle iletişim kuruyor. Bu sayede aynı yere tohum ekmiyorlar.

İnsanın tarımla ilgili 10 bin yıllık bir bilgi birikimi var. Ürettiğiniz robotların böyle bir bilgi birikimine sahip olabileceğini düşünüyor musunuz?
Tahminlerime göre, daha donanımlı ve akıllı robotlar üretebilmek için altı-sekiz yıla ihtiyacımız var. Ancak bu çok maliyetli bir iş. Üreteceğim yeni robotlardan kazandığım paralarla bunu sağlayabileceğim.

Gelecekte tarlalarda robotlar çiftçilerin yerine çalışabilecek mi?
Robotların bir çiftçinin yapabileceği her şeyi yapması imkânsız. Ancak çiftçilerin en iyi tarım aracı olabilirler. Çiftçilerin robotlara sadece ne yapması gerektiğini söylemesi yeterli olacak. Böylece çiftçiler daha verimli ve daha güvenli bir şekilde çalışabilecek.

Bir hektarlık alanı ekmek için kaç robota ihtiyaç var?
Her hektar için iki robot yeterli. Küçük robotların en büyük avantajı sadece ihtiyacınız kadar alabilmeniz.

Tüm dünyada işsizlik rakamları artarken, çiftçi robotlar bunu daha da artırmayacak mı?
Evet, işsizlik her yerde artıyor. Ancak bu tür robotlar yeni imkânlar yaratacaktır. İnsan traktörü kullanmaya başladı ama işsizlik artmadı. Aynı şey birçok tarım aracı için de geçerli. Açıkçası bu robotlarla çiftçiler neler yapacak ve neler keşfedecek merakla bekliyorum.

Üzerinde çalıştığınız yeni bir projeniz var mı?
Şu anda zararlı otları temizleyecek bir robot üzerinde çalışıyorum. Sanıyorum önümüzdeki bir-iki yıl içinde tarlalarda yerini alacak.

ATLAS ŞUBAT 2013 / SAYI:239

Benzer Yazılarımız

Yorum Yap