Anasayfa Gündem Yüzyılın Kuyrukluyıldızı mı?

Yüzyılın Kuyrukluyıldızı mı?

Ayşegül Parlayan Özalp

ISON (International Scientific Optical Network) Kuyrukluyıldızı, 21 Eylül 2012 tarihinde Rus gökbilimciler V. Nevski ve A. Novichonok tarafından otomatik asteroit bulma programı sayesinde keşfedildi.

Haber: Serdar Evren
ATLAS ARALIK 2013/SAYI:249

Amatör gökbilimcilerin Kasım 2013’te gözleyebileceği dört kuyrukluyıldız arasında en popüler olanı ISON. Kuyrukluyıldızın en çarpıcı özelliği Güneş’e yaklaşık 1 milyon kilometre uzaklıktan geçecek olması (Yer’in Güneş’e uzaklığı 149 milyon 600 bin kilometre). Bu kadar yakından geçecek olan bir gökcismi Güneş’in çekim kuvveti altında parçalanabilir. 1 Ekim 2013’te Mars yakınından geçen ISON, Yer’e en yakın konumuna 26 Aralık 2013 tarihinde ulaşacak. 14-15 Ocak 2014 tarihlerinde ise Yer, ISON’un kuyruğuna yakın konumda olacağı için göktaşı yağmuruna rastlayabiliriz.

Dolunay Kadar Parlak mı?
ISON, bulunduğu zaman gözle görülemeyecek kadar sönüktü. Bu kuyrukluyıldızın çıplak gözle en rahat görülebilecek parlaklığa 11 Aralık 2013’te ulaşacağı tahmin ediliyor. Güneş’e yaklaştıkça parlaklığı da yavaş yavaş artacak. Çünkü, üzerindeki erime hızlanacak ve kuyruk oluşumuna neden olan parçacıkların ışık yansıtma gücü artacak. Böylece kuyrukluyıldız daha parlak görünecek. Tahminlere göre en parlak olduğu günlerde akşamüzeri batıda görünen Venüs’ün parlaklığına erişecek. İlk başlarda dolunay kadar parlak olacağı tahmin ediliyordu. Bu durumda da yüzyılın kuyrukluyıldızı olabilirdi, ama son gözlemlerle biliyoruz ki bu parlaklığa ulaşamayacak. Kuyrukluyıldızların parlaklıklarını önceden tahmin etmek zordur. Çünkü, üzerindeki erime miktarları ve dağılmaların biçimi parlaklığın değişmesine neden olur.
ISON, 28 Kasım’a kadar güneş doğmadan önce doğu-güneydoğu yönünde Başak Burcu yakınlarında görülebilecek. Daha sonra, aralık ayının ilk yarısı içinde hem sabahları güneş doğmadan önce hem de akşamüzeri güneş battıktan sonra kuzeybatı yönüne doğru, gökyüzünde ufka yakın yere bakmak yeterli olacaktır.
Heyecan verici ve seyir gücü yüksek bir görüntü elde edebilmek için bekliyoruz. Yeter ki gökyüzümüz temiz ve bulutsuz olsun.

PROF. DR. SERDAR EVREN, EGE ÜNİVERSİTESİ, ASTRONOMİ BÖLÜMÜ

Benzer Yazılarımız

Yorum Yap