Dünyanın her yerinde güneş tutulması peşinde koşan tutulma avcıları, Kasım 2013’te hibrit (melez) güneş tutulması için Uganda’daydı.
Haber ve Fotoğraf: Kubilay Demir
ATLAS ARALIK 2013/SAYI:249
Hibrit tutulma, 3 Kasım 2013’te Kuzey Amerika kıyılarından halkalı tutulma olarak başladı, Atlas Okyanusu ortalarında tam tutulmaya dönüştü. Orta Afrika’yı kat ederek Etiyopya’da son buldu.
Dünyanın bazı bölümlerinde tam, bazı bölümlerinde halkalı, bazı bölümlerinde ise parçalı olarak gözlenen tutulmalar “hibrit” olarak adlandırılıyor. Bunun nedeni Ay’ın dolamının elips şeklinde oluşudur. Tutulma avcıları olarak biz de tutulma hattının Uganda bölümündeydik. Uganda’da tam tutulma 16 saniye sürdü. Ugandalıların hayatları sadece 16 saniyeliğine değil yıllarca değişti. Tutulma günü doğan bebeklere Eclipse (tutulma) adı verildi. Tutulma hattının içinde kalan şehirler “tutulmanın görüldüğü yer” olarak yeniden adlandırıldı.
Pakwach kentinde festivaller yapıldı, tutulma hattının merkezine anıt dikildi. Başbakan anıtın açılışını yaparken her kabileden insanı bir arada görmek, danslarına eşlik etmek tutulma kadar ilgi çekiciydi. Tutulma yine kendi turizmini yarattı. Dünyanın her yerinden binlerce ziyaretçi bu kentlere akın etti. Yanmış filmlerden ve isli camdan yapılmış tutulma gözlükleri her yerde satılıyordu. Normalde 5-10 dolar arası olan otel fiyatları 100-150 dolara çıkmıştı. Tutulma enflasyonu anlık tetikleyen bir faktör olarak karşımıza çıkmıştı.
Tutulma hattının birçok noktası mevsimsel yağışların etkisiyle bulutlarla kaplıydı. Tutulma avcıları Ece Palaz, Alaattin Akbulut ve Kubilay Akdemir olarak üç kişilik dev ekiple görece az bulutlu ama yine de puslu bir noktadan tutulmayı “avlamayı” başardık.