Anasayfa Gündem İstanbul’dan Çanakkale’ye Zaferin 100.Yıl Anısına Kürek Çekiyorlar

İstanbul’dan Çanakkale’ye Zaferin 100.Yıl Anısına Kürek Çekiyorlar

Ünlü Kürekçi Hüseyin Ürkmez (53) çocukluk arkadaşı Bilgin Yorulmaz (49) ile birlikte, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde, İstanbul, Ortaköy’den, Çanakkale Zaferi’nin 100.Yıl dönümü anısına Haliç Ayvansaray 1940 yılı yapımı, 5 metre 60 cm boyunda, 1 metre 40 cm enindeki yelkensiz, motorsuz 75 yıllık sandalıyla denizden Çanakkale’ye yola çıktı.

8 Mart Pazar günü saat 13:00’de yola çıktıklarını, yaklaşık 150 mil yol alacaklarını ifade eden Hüseyin Ürkmez, “Annemin dedesi, ikizi ile birlikte henüz 16 yaşındayken, Çanakkale’ye savaşa gitmişler. Biri dönüyor, diğeri dönemiyor. Bana da dedemin adını vermişler. Dedem askerde iken dürbünü ile gözetleme yapıyormuş, o dürbün de bana hatıra kaldı. Hem dedemin anısına, hem de Çanakkale Zaferi’nin 100. Yıl Dönümü nedeniyle, Neta Havuz’un desteği, sponsorluğu sayesinde Çanakkale’ye kürek çekmeye başladık.” dedi. Ünlü kürekçi Hüseyin Ürkmez ve Bilgin Yorulmaz, Küçükçekmece, Güzelce, Silivri, Kınalı, Kumbağ’a uğradıktan sonra 6’ncı günde Şarköy’e geldiler. Ürkmez “Kayığımızın ıskarmozları kırıldığı için Şarköy Limanı’ndaki Balıkçı Osman Tangür (70) ve Mustafa Yavuz’un (46) yardımları ile tamir ettik. Yol arkadaşım Bilgin Yorulmaz İstanbul’a gitti. Kendisi bana Gelibolu’da eşlik edecek.” dedi.

Geceyi Şarköy’de geçiren Ürkmez, 15 Mart Pazar günü limandan ayrılarak, İnceburun’a yönünü çevirdi. Gelibolu’ya kadar tek başına gidecek olan Ürkmez “Gelibolu’da bana Bilgin de katılacak. Eceabat’a kadar birlikte kürek çektikten sonra 18 Mart’ta Çanakkale’de olacağız” dedi.  Ürkmez, yıl sonuna kadar üç proje daha gerçekleştireceğini belirterek “Bu projelerden birisi ise, Mübadele anısına olacak. İstanbul’dan başlayıp, Midilli, Kos adaları, buradan Girit Adası ve Atina’ya kadar kürek çektikten sonra, Yunan adalarına yön çevirerek, turumu Bodrum’da tamamlayacağım” dedi.

Haber: Yakup Önal / 15 Mart 2015

Benzer Yazılarımız

Yorum Yap