Isparta’nın Yenişarbademli ilçesinde yer alan Kızıldağ Milli Parkı’nda bulunan Pınargözü Mağarası’ndan çıkan suya HES projesi hazırlandı. Yenişarbademli Belediyesi tarafından hazırlanan proje Antalya Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu’nun 17 Mart’ta Isparta’da yapacağı toplantının da gündemine alındı. Konuyla ilgili sorularımızı yanıtlayan Milli Parklar 6. Bölge Müdürlüğü yetkilileri HES’le ilgili kendilerine henüz resmi bir başvuru gelmediğini söyledi.
Antalya Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu, bölgedeki doğal sit alanlarındaki başvuruları değerlendirmek üzere 17 Mart’ta Isparta’da toplanacağını duyurdu. Komisyonun gündemine aldığı başvurulardan biri de, Isparta’nın Yenişarbademli ilçesinde bulunan Kızıldağ Milli Parkı sınırlarındaki Pınargözü Mağarası’nın suyuna kurulmak istenen HES projesi. Yenişarbademli Belediyesi tarafından hazırlanan projenin kurulmak istendiği bölge aynı zamanda 1. Derece Doğal Sit Alanı statüsünde bulunuyor.
Belediye Başkanı Erdem: ‘Elektrik Üretmek İçin Proje Hazırladık’
Konuyla ilgili sorularımızı yanıtlayan Yenişarbadamli Belediye Başkanı Mustafa Erdem, “Belediye olarak Pınargözü Mağarası’ndan saniyede çıkan ortalama 800 litre suyun 400 litresini kullanarak elektrik enerjisi üretmek için bir proje hazırladık. Projemize göre Pınargözü kaynağından alacağımız suyu yaklaşık 3,5 kilometre taşıyacağız. Ortaya çıkan 160 metrelik kot farkından yararlanarak kuracağımız 1 MGW kurulu gücündeki hidroelektrik santrali (HES) ile elektrik üreteceğiz. Pınargözü’nün suyunun niteliğini bozmayacağız. Elektrik ürettikten sonra dere yatağına bırakacağımız su, ilçemizde yapılmakta olan ‘Yenişar Bademli Şehit Hüseyin Gökhan Eriç Sulama Göleti’ne akıtılacak” dedi.
Projenin finansmanıyla ilgili sorumuza da yanıt veren Erdem, “Bu gibi yatırımlarda gelir ipotekli olarak banka kredileri kullanılabiliyor. Biz de öyle yapacağız. Belediye adına kuracağımız HES, ayda ortalama 194 bin Lira gelir elde edecek. 10 yıl da elektrik alım garantisi var. Böylece yatırım maliyeti 2 milyon lira civarında olan projemiz yaklaşık bir yıl içinde kendini amorti edecek” diye konuştu.
HES projesini üç yıl kadar önce hazırladıklarını ancak Milli Parklar ile ilgili mevzuattan dolayı uygulama olanağı bulamadıklarını anlatan Belediye Başkanı Erdem, “Geçtiğimiz yıl ilgili yasada yapılan değişiklik bize yeşil ışık yaktı. Umarım projemiz kabul görür de ilçemize önemli bir yatırım kazandırmış oluruz” ifadelerini kullandı.
Orman Bölge Müdürlüğü: ‘Bize Henüz Başvuru Olmadı’
Kızıldağ Milli Parkı’nın bağlı bulunduğu Orman ve Su İşleri Bakanlığı 6. Bölge Müdürlüğü yetkilileri ise HES’le ilgili kendilerine henüz resmi bir başvuru gelmediğini ancak başvurunun gelmesi durumunda ilgili yasalar çerçevesinde görüş bildirileceğini kaydetti.
Pınargözü’nde Bir de Şişeleme Tesisi Projesi Var
Türkiye’nin en büyük mağarası olarak bilinen Pınargözü’nün sularının bir bölümü de iki yıl önce şişeleme tesisi kurulması özel bir şirkete tahsis edilmişti. İl Özel İdaresi tarafından 15 yıllığına ve Pınargözü’nün suyunun saniyede 5 litresini kullanmak üzere yapılan şişeleme tesisiyle ilgili tahsisin bedeli ise yılda 55 bin lira. Belediye Başkanı Mustafa Erdem, “Biz de belediye olarak bu amaçla bir alan ayırdık ve imar planına işledik. Ancak yatırımcı finansman sorununu çözemediği için şimdilik şişeleme tesisi henüz kurulmadı. Ancak Özel İdare’ye kiralama bedeli ödeniyor” dedi.
Milli Parklarda Hes Yapılabilir mi?
Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından hazırlanan ‘Milli Parklar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’, 18 Mart 2014 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Düzenlemeyle 1986 yılında yürürlüğe giren Milli Parklar Yönetmeliği’nin 5. maddesinde yapılan değişiklikle kamu yararı gerektirmesi durumunda milli parklarda HES ve benzeri yatırımların önünün açıldığı iddia edildi. Değiştirilen yönetmeliğin ilgili fıkrası, “Kamu yararı açısından vazgeçilmez ve kesin bir mecburiyet doğması halinde, planda yer almayan herhangi bir yatırım projesinin uygulanmasına, projenin çevreye yapacağı tesir etüd edilerek, çevre ve kaynak koruma politikalarıyla kabul edilemez bir tezat teşkil etmeyeceğinin tesbit edilmesi halinde, planda gerekli değişiklikler yapıldıktan sonra Bakanlıkça izin verilebilir” hükmünü içerirken, yapılan değişiklikle şu ifadeler eklendi: “Ancak; içme suyu temini açısından yapımı aciliyet gösteren ve kamu yararı açısından vazgeçilmez ve kesin bir zorunluluk arzeden tesisler için uzun devreli gelişme planı/gelişme planı şartı aranmaz. İlgili kurumların görüşleri alındıktan sonra yapılan bu tesisler uzun devreli gelişme planlarına/gelişme planlarına işlenir.”
Kızıldağ, Türkiye’nin 40 Milli Parkından Biri
1969 yılında koruma altına alınan Kızıldağ, Türkiye’nin 40 milli parkından biri. 55 bin hektarlık yüzölçüme sahip olan bin 300 metre rakımlı Kızıldağ Milli Parkı, Isparta’nın Yenişarbademli , Şarkikaraağaç ve Aksu ilçelerinin sınırları içerisinde bulunuyor. Beyşehir Gölü’nün bir kısmını da içeren mili park, Dedegöl Dağı’nın bir bölümüyle Pınargözü Mağarası ve Melikler Yaylası’nın yanı sıra sedir, ardıç ve meşe ormanları ile çok sayıda kuş ve memeli türüne ev sahipliği yapıyor.
Haber: Yusuf Yavuz / 11 Mart 2015