Anasayfa Gündem Hes Fuarına Protesto

Hes Fuarına Protesto

Türkiye’de ilk kez barajlar ve HES’lerle (hidroelektrik santralı) ilgili bir fuar düzenlendi.

Haber: Serkan Ocak
Atlas Mart 2014/SAYI:252

“Barajlar ve HES Yapım Teknolojileri Fuarı” İstanbul’da 13-15 Şubat 2014 tarihleri arasında yapıldı, fuarda İkinci Barajlar Kongresi de gerçekleşti. Fuar mekanının dışında ise birçok sivil toplum kuruluşunun protestoları vardı.

Fuarın açılışını Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu yaptı. Eroğlu, HES’lere, barajlara karşı çıkanları anlayamadığını, çevrecilerin yurt dışında doğalgaz ve kömürden elektrik üretenlerin gazına gelmemeleri gerektiğini söyledi. Kuraklıkla mücadele için barajların zaruri olduğunu belirten Eroğlu şunları söyledi: “Barajlar keyif için yapılmıyor. İklimin bize yüklediği mecburiyetle yapılıyor. Buna mecburuz… Eroğlu, bugüne kadar devletin 326, özel sektörün de 31 baraj yaptığını, barajlar konusunda Çin’den sonra dünyada ikinci sırada yer aldıklarını ve bunun gurur verici olduğunu söyledi.

Fuarı protesto eden çevreciler ise yaptıkları basın açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Yaşam alanlarını ve doğayı savunanlar uzun yıllardır gerek vadilerde ve dere başlarında, gerek şehirlerde şirket önlerinde eylem yapıyor, katliam projelerine karşı davalar açıyor. Doğa ve yaşam katillerinin katliamı meşrulaştıracak bir fuar açmalarına sessiz kalmamız beklenemez. Çünkü bu fuar katılımcıları vadilere dozerleri sokan, dereleri borulara hapseden ve önüne beton setler çeken şirketlerdir.”

Trabzon’daki Solaklı Vadisi, HES karşıtlarına gösterilen “olumlu” örneklerden biri. Vadinin Karadeniz’e yakın bölümünde yeni bir düzenleme yapılarak rekreasyon alanı oluşturuldu. Ancak uzmanlar düzenlemeyi hasta bir insana güzel elbise giydirilmesine benzetiyorlar. Çünkü bu çalışmaların HES tahribatı ile ilgisi olmadığı gibi vadinin içlerine gidildikçe acı gerçekle karşılaşılıyor.

Açılan yolların oluşturduğu heyelanlar, kurutulan dereler, kesilen ağaçlar çevre tahribatını gözler önüne seriyor. Yörede onlarca köyde yaklaşık 41 bin 900 kişi yaşıyor. İnşaatları tamamlanan beş HES şu anda elektrik üretmeye başladı, beşinin inşaatı devam ediyor, 26 HES projesi ise proje aşamasında.

Benzer Yazılarımız

Yorum Yap