Üçüncü köprü, üçüncü havalimanı, Kanal İstanbul… TEMA Vakfı, İstanbul’un “çılgın” projelerinin yol açacağı çevresel sorunlara dikkat çeken bir rapor hazırladı.
İstanbul’da son yıllarda “çılgın” projeler tartışılmaya başlandı. Ekolojik sınırlarını dolduran mega kentte doğayı hiçe sayan projelerin bir kısmının yapımı hızla devam ediyor. İstanbul’un ciğerleri her gün kepçelerle sökülüyor.
TEMA Vakfı üçüncü köprü, üçüncü havalimanı ve Kanal İstanbul gibi projelerin gelecekte ne gibi çevresel sorunlara yol açacağına dair bir rapor hazırladı. Kitap olarak da basılan bilimsel raporda çoğu bilim insanı olan 17 uzmanın imzası var.
Raporun kamuoyuna tanıtıldığı basın toplantısına katılan isimler şunlardı: İTÜ Mimarlık Fakültesi, Şehir ve Bölge Planlaması Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nuran Zeren Gülersoy, İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğanay Tolunay, ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emin Özsoy ve İTÜ İnşaat Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haluk Gerçek.
Toplantıda uzmanlar, kendi alanları ile ilgili tespitlerini aktardı. İstanbul’un geleceğini tehdit eden bu tespitlerden bazıları şöyle:
• Üçüncü köprü ve üçüncü havalimanı için 8 bin futbol sahası büyüklüğüne denk gelen 8 bin 715 hektar orman alanı yok edilecek.
• İstanbul’un su kaynakları, yaban hayatı, oksijen üretimi, karbon depolaması açısından çok önemli olan kuzey ormanları tahrip edilecek.
• Belgrad Ormanları’nın iki katı büyüklüğünde bir alan yok olacak.
• Ormanların insanlara sağladığı oksijen, su, odun üretimi, hava kirliliğini azaltma gibi ekosistem hizmetlerinde azalma olacak. Habitat parçalanacak.
• 2023’te her üç köprü de yoğun saatlerde tıkanacak.
• Kanal İstanbul yapılırsa Marmara-Karadeniz arasına dört Sakarya Nehri büyüklüğünde bir döngü eklenecek. Bu müdahale deniz ekosistemini olumsuz etkileyecek.
• Kanal İstanbul’dan sonra ekolojik açıdan hassas ve sürdürülebilir yaşam adına korunması gereken alanlar flora ve fauna açısından tahribata uğrayacak.
• Terkos Havzası, İstanbul Boğazı, Şile kıyıları, Ömerli Havzası gibi önemli doğa alanlarındaki ekosistemler zarar görecek.
Toplantıya katılanlardan Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Osman Karaba da projeler için “çılgın” ifadesinin bile az, hepsinin birer “felaket” olduğunu söyledi.
Raporun tamamına TEMA Vakfı’nın internet sitesinden ulaşılabiliyor:
www.tema.org.tr
Haber ve Fotoğraf: Serkan Ocak
ATLAS Mayıs 2014/SAYI:254