Mersin’in Tarsus ilçesinde Kadıncık Çayı üzerinde yapımı planlanan Akhan I-II Regülatörü ve HES projesine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen ÇED Olumlu Kararının yürütmesini durdurulması ve iptali istemiyle yöre halkınca açılan davada mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verdi. Proje karşı 4 yıldır mücadele yürüten köylüler karardan memnun. Boğazpınar Hes Karşıtı Platform Sözcüsü Ahmet Öztürk, HES projesine karşı çıktıkları için 4 yıldır maruz kaldıkları soruşturma, tehdit ve rüşvetlere karşın mücadeleyi sürdürdüklerini belirterek, “bildiğimiz tek şey, kazananların mücadeleye devam edenler olduğudur” dedi.
Mersin’in Tarsus ilçesine bağlı Boğazpınar köyü yakınında 2010 yılında inşa edilen Gök HES adlı hidroelektrik santrali, köylüler için tam anlamıyla bir hayal kırıklığı oldu. Çünkü proje öncesinde vaat edilenlerin hiç birinin yerine getirilmediğini gören köylüler, geçim kaynakları olan meyveciliğin ve tarımın zarar gördüğünü ve üretimin büyük oranda düştüğünü görünce aynı firmanın köylerine ikinci bir HES projesi yapmak istemesi üzerine bir araya gelerek mücadele kararı aldı. Akhan I-II Regülatörü ve HES projesi adıyla Kadıncık Çayı üzerinde inşa edilmek istenen projeye, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Nisan 2013’te verilen ‘ÇED Olumlu’ kararının iptali istemiyle Mersin İdare Mahkemesi’nde dava açan köylüler, ilk HES’ten ağızları yandığı için ikinci projenin iptalini istedi.
Mahkeme HES Projesini Hukuka Aykırı Buldu, Yürütmeyi Durdurdu
Köylülerin açtığı davayı gören Mersin İdare Mahkemesi, HES projesine verilen ÇED Olumlu Kararının yürütmesini durdurdu. HES Projesinin, Kadıncık Çayı ve çevresindeki bitki ve hayvanların yaşam alanlarıyla yöre halkının yaşamında birçok olumsuzluğa yol açacağına vurgu yapılan Mahkeme kararında, “ayrıca ÇED raporundaki değerlendirmelerin eksik olduğu, projenin etki alanının yanlış belirlendiği anlaşılmış olup, anılan proje ile ilgili olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca tesis edilen 19. 04. 2013 tarih ve 2593 sayılı ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu’ kararında hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna varılmıştır. Dava konusu işlemin yürütülmesi halinde telafisi imkânsız zararların oluşacağı açıktır” ifadelerine yer verildi.
Mahkeme kararı Boğazğınar köyünde sevince neden oldu. Boğazpınar HES Karşıtı Platform Sözcüsü Ahmet Öztürk, HES projesine karşı çıktıkları için maruz kaldıkları soruşturma, tehdit ve rüşvetlere karşın mücadeleyi sürdürdüklerini belirterek, “Her şey, 4 yıl önce köyümüzdeki HES’e karşı yaptırdığımız pankartın bir gece asıldığı yerden çalınmasıyla başladı. Ancak köylüler olarak bir araya gelip suyumuzu vermemek için mücadele ettik. Bildiğimiz tek şey, kazananların mücadeleye devam edenler olduğudur” dedi.
Boğazpınar köylüleri, bölge için önemli olan su kaynaklarını korumak için 4 yıldır HES karşıtı bir mücadele yürütüyor. Düzenledikleri festivallerle seslerini duyurmaya çalışan köylülerin sözcüsü Ahmet Öztürk, HES şirketinin şikâyetleri üzerine pek çok kez soruşturmaya uğradı, hakkında davalar açıldı. Festival sırasında Boğazpınarlı çocukların söylediği şarkıların da suç unsuru sayılarak dava konusu edildiği HES mücadelesinde Boğazpınarlılar, çoluk çocuk haklarında açılan tüm davalardan berat etti.
2012 yılında köylerinde yapılmak istenen ikinci HES projesine ilk kapsamlı eylemi yapan Boğazpınar köylüleri, eylemde köyün emekli İmamının okuduğu HES karşıtı dua ile gündeme gelmişti. Eylemde okunan kuran-ı kerim’in ardından HES’e karşı dua okuyan emekli İmam, “Allah’ım ırmağımıza sahip çıkmak için toplandık. Gayemize, maksadımıza bizi nail eyle ya rabbim. Vatanımıza memleketimize, doğamıza, ırmağımıza göz dikenleri ıslah eyle ya rabbim” sözleriyle dikkat çekmişti.
Video: Köylerine yapılan HES’ten ağzı yanan Boğazpınarlılar ikinci HES’e neden karşı olduklarını anlatıyorlar: https://www.youtube.com/watch?v=qKDXrwKj_94
Haber: Yusuf Yavuz / 14 Mayıs 2015