Anasayfa Gündem Alaska’da 7.4 büyüklüğünde deprem! Tsunami uyarısı yapıldı

Alaska’da 7.4 büyüklüğünde deprem! Tsunami uyarısı yapıldı

Özge Çolak

Alaska Deprem Merkezi’ne göre Amerika’da Alaska açıklarında 7.4 büyüklüğünde deprem oldu. Ardından yetkililer tsunami uyarısında bulundu. Deprem, Alaska Yarımadası açıklarında yaklaşık 900 kişilik bir kasaba olan Sand Point’in yaklaşık 108 mil güneydoğusunda meydana geldi.

Jeofizikçi olan Paul Caruso bu bölgede bu büyüklükte bir depremin sürpriz olmadığını aktardı. Caruso “Bu, Pasifik Plakasının Kuzey Amerika Plakasının altına düştüğü bir alandır. Ve bu nedenle, Pasifik Plakası aslında eridiği Kuzey Amerika Plakası’nın altına gidiyor, ”dedi. Bölgede volkanların bu yüzden olduğuna dikkat çekti. “Ve bu nedenle o bölgede genellikle 7 büyüklüğünde büyük depremler yaşıyoruz.” ifadeleri kullandı.

TEMMUZ AYINDA MEYDANA GELEN DEPREMİN ARTÇISI

Eyalet Sismoloğu Michael West, Pazartesi günkü depremin Temmuz ayında aynı bölgede meydana gelen 7,8 büyüklüğündeki depremin artçı sarsıntısı olduğunu söyledi. Deprem kısa bir süre sonra 3.5 ila 5.9 büyüklüğünde iki düzineden fazla artçı sarsıntıyı tetikledi. West, bölgede artçı sarsıntıların günler sonra da devam edeceğini söyledi.

Sand Point’te Aleutians East Borough Okul Bölgesi müfettişi Patrick Mayer, deprem vurduğunda Sand Point Okulu’nu ziyaret ediyordu. Yaklaşık 30-45 saniye sürdüğünü söyledi.

TSUNAMİ UYARISI YAPILDI

PTWC’nin Twitter’dan paylaştığı açıklamada, ‘‘Güney Alaska ve Alaska Yarımadası için bir tsunami uyarısı 7,4 büyüklüğündeki bir deprem nedeniyle yürürlükte.’‘ ifadesi kullanıldı.

Tsunami.gov adresinde Pasifik Okyanusu’ndaki hareketlenmenin teknik detaylarına yer verildi. Alaska’nın Pasifik kıyı bölgesine 65 kilometre açıkta bulunan Kennedy girişiyle 128 kilometre kuzeydoğusunda bulunan Unimak geçidi arasında kalan bölgede tsunami tehlikesinin tespit edildiği belirtildi.

ABD’nin Pasifik kıyı şeridinde yer alan diğer bölgeleri için tsunami tehlikesinin seviye tespiti üzerine çalışmaların devam ettiği, bir sonraki açıklamada bununla ilgili bilgilerin de paylaşılacağı bildirildi.

BÖLGEDE YAŞAYANLARIN ÜST KATLARA ÇIKMALARI İSTENDİ 

Açıklamada, Alaska’nın kıyı şeridinde yaşayanların, daha yüksek bölgelere çekilmeleri, bulundukları binaların üst katlarına çıkmaları ve herhangi bir gerekçeyle okyanus kıyısına yaklaşmamaları istendi.

Benzer Yazılarımız

Yorum Yap