Anasayfa Dergide Bu Ay Yaban Keçisi / Tunceli – Elazığ: Kayaların Efendileri

Yaban Keçisi / Tunceli – Elazığ: Kayaların Efendileri

Ayşegül Parlayan Özalp

Sarp uçurumları rahatça aşıyor, en yüksek kayalarda geceliyorlar. Hem çevikler, hem korkusuz. Atlas, av turizmi ihaleleri kapsamında avlanacak yaban hayvan türleri listesinin başlarına yerleştirilen yaban keçilerini gözlemlemek için, Tunceli ile Elazığ il sınırlarında yükselen Hamam Dağı’ndaydı.

Yazı ve Fotoğraflar: Selim Kaya

Yol uzadıkça rakım yükseliyor, rakım yükseldikçe hava soğuyor. Av turizmi kapsamında av izni çıkarılan türler arasında ilk sırada yer alan hayvanlardan olan yaban keçilerini gözlemlemek ve görüntülemek üzere yoldayım… Elazığ’ın Kovancılar ilçesi ile Tunceli’nin (Dersim) Mazgirt ilçesini birbirinden ayıran Peri Suyu üzerindeki köprüyü geçip stabilize bir yola sapıyoruz.

Rotamız önce Mazgirt ilçesinin Anıtçınar (Coşik) köyüne bağlı Yaşaroğlu (Teman) Mezrası. Sonra ise Peri Suyu’nun karşı yakasında kalan, Elazığ’a bağlı Yoğunağaç (Golan) köyü sınırındaki Hamam Dağı.

Yukarı doğru ilerledikçe, sis tabakası görme mesafesini kısaltıyor. Şoförümüz Mehmet Bey, neyse ki bölgeye hâkim ve tüm yolları bilen biri. Yaklaşık bir saat tırmandıktan sonra Anıtçınar köyüne ulaşıyoruz. Mart ayının son günleri. Dün yağan kar, yüksek yerleri beyaza bürümüş, nitekim köye 400-500 metre mesafe kala ince bir kar tabakasıyla karşılıyoruz. Kar tabakası köy girişinde kalınlaşıyor, köye vardığımızda diz boyuna ulaşıyor. Henüz sabahın yedisi ve köyde bizim dışımızda bir grup saka kuşu (Carduelis carduelis) hariç uyanık kimse yok. Belli ki çok acıkmışlar. Sakalar, köyün hemen çıkışında, geçen yazdan kalma kurumuş ve sadece baş kısımları karın üstünde kalmış devedikeni tohumlarını yemekle meşguller. Bulabildiklerini tabii…

Gün doğmadan, uzun bir tırmanıştan sonra ulaştığımız Anıtçınar köyünden bu kez aşağı doğru iniyoruz. Yeniden sisin arasında kayboluyor, sonra sis tabakasından kurtularak Yaşaroğlu Mezrası’na ulaşıyoruz. Mezranın yukarı kesimleri sığ meşelik, aşağı tarafında ise yer yer küçük tarlalar var. Tarlaların kenarlarında ise yumuşakçalarla beslenen çok sayıda kaya çintesi (Emberiza cia) dikkatimi çekiyor. Belli ki bu coğrafya kaya çintesi için biçilmiş kaftan.

Yazının devamını Atlas’ın Temmuz 2015 sayısında ya da iPad, iPhone, Android Temmuz 2015 uygulamalarında okuyabilirsiniz.

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.doganburda.atlasandroid&hl=tr

https://appsto.re/tr/o68l1.i

Atlas Temmuz 2015 / Sayı 268

Benzer Yazılarımız

Yorum Yap