Antik dönemin kutsal zirvesi Tahtalı; onu izleyen Musa ve Sarıçınar dağları… Sedirlerin yeşerdiği yamaçlar, ejderlerin tutuşturduğu kayalar… Lykia’nın limanları Olympos ve Phaselis… Beydağları’nın Antalya Körfezi’nın batı kıyısı boyunca bir duvar gibi uzanan kolu çarpıcı güzellikler sunuyor.
Yazı ve Fotoğraflar: Turgut Tarhan
Antalya Körfezi’nin batısında, kıyının hemen gerisinde birdenbire duvar gibi göğe yükseliyor Beydağları. Sahile paralel şekilde kuzey güney doğrultusunda yaklaşık 60 kilometre uzanıyor. Bu dağlar karmaşık jeomorfolojisi, denize yakınlığı, eteklerinde sakladığı tarih ve doğa hazineleriyle Akdeniz Bölgesi’nin en çarpıcı köşelerinden.
Akarsuların oluşturduğu dar vadiler ve yağışların yol açtığı aşınma Beydağları’na parçalı bir görünüm veriyor. Silsile o kadar derin şekilde yarılmış ve sarplaşmış ki yükseklerine ancak yaban keçileri çıkabiliyor.
Bu heybetli sıradağlar Alakır Vadisi tarafından birbirine paralel iki kütleye ayrılıyor: Doğuda “Sahil Beydağları” ve batıda “İç Beydağları”. İç silsile daha yüksek ama yayvan ve birçok yerde plato görünümlü. En yüksek noktası olan 3 bin 70 metrelik Kızlarsivrisi, tüm Beydağları’nın da doruğu.
Yazının devamını Atlas’ın Temmuz 2015 sayısında ya da iPad, iPhone, Android Temmuz 2015 uygulamalarında okuyabilirsiniz.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.doganburda.atlasandroid&hl=tr
Atlas Temmuz 2015 / Sayı 268