Anasayfa Dergide Bu Ay Raja Ampat / Endonezya; Derin Renkler

Raja Ampat / Endonezya; Derin Renkler

Ayşegül Parlayan Özalp

Adalar dünyası denen Endonezya denizlerinde yüzlerce tür yaşıyor. “Dört Kral” anlamına gelen Raja Ampat’ta mercanlar, süngerler, minik ve devasa canlılarla suyun altı üstünden daha renkli.

Yazı ve Fotoğraflar: Alp Can

Endonezya, 17 bin 508 adadan oluşan ve 1 milyon 919 bin 440 kilometrekare yüzölçümüyle dünyanın 15. büyük ülkesi. Yedi idari bölgeye ayrılmış. Bu bölgeler doğal olarak birbirine yakın adalar topluluğundan oluşuyor. En çok bilinen ve ziyaret edileni Cava Adası olmasına karşın sualtı çeşitliliği açısından en zengin bölge Yeni Gine Adası’dır. Adanın sadece batı kısmı (Batı Papua) Endonezya’ya aittir, doğusu Papau Yeni Gine’dir. Adanın batı kıyılarında yer alan ve yaklaşık 1.500 adadan oluşan bu topluluğa “dört kral” anlamına gelen Raja Ampat adı verilmiş (sağda). Yaklaşık 40 bin kilometrekare toprak ve denizel alanını kapsıyor. Dört kralın adının verildiği adalar ise Misool, Salawati, Batanta ve Waigeo; bunlar “mercan üçgeni” olarak bilinen bölgenin bir parçasını oluşturuyor. Burası dünyanın en zengin sualtı bölgesi olarak biliniyor.

Fotoğraf: Endonezya’daki en ilgi çekici canlı türlerinden biri de tunikatlar. Türkiye denizlerinde de rastlanıyor ve “deniz fıskiyesi”, “deniz patatesi” diye biliniyor. Ama Raja Ampat bölgesinde bu canlıların en narin ve renkli olanları bulunuyor. Çilek tunikatları (Didemnum cf. moseleyi) bunlardan biri.

Devamı Atlas’ın Mart 2016 / 276. sayısında

Atlas’ı tablet ve telefonlarınızdan da okuyabilirsiniz: App Store  Google Play

Benzer Yazılarımız

Yorum Yap