Anasayfa Dergide Bu Ay Karaman: Kış Vadileri

Karaman: Kış Vadileri

Karaman iline kış indiğinde beyazın bahara dek sürecek hükmü başlar. Kar örtüsüyle daha da güzelleşen Karadağ’ın eteklerinde aniden ortaya çıkan yüzlerce yılkı atı büyülü bir atmosfer yaratır. Gödet Vadisi’nin kademeli yamaçları buz keserken, İbrala Vadisi akşamları kızıla boyanır; Taşkale ise tarihi ambarlarıyla yalnızlığa çekilir… Atlas, Karaman’ın masallaşan kışındaydı.

Yazı ve Fotoğraflar: Turgut Tarhan

Toprakları İç Anadolu ve Akdeniz bölgelerine yayılan Karaman, yüzey şekilleri ve iklim bakımından farklılıklar gösteren, her köşesi başka manzaralar sunan zengin bir il. Karaman’ın güneyini Orta Toroslar’a bağlı yükseltiler oluşturuyor, dağ silsilelerini derin vadiler birbirinden ayırıyor. Kuzeyde ise geniş düzlükler yer alıyor. Kış bastırdığı zaman Karaman topraklarını beyaz bir sessizlik kaplıyor, kar ve buzun hükmü başlayınca doğa bambaşka bir heybet kazanıyor…

Bolkar Dağları’nın uzantıları ilin güneydoğusuna sokuluyor; güneybatı kesimi ise Taşeli Platosu’nun üstünde. Karaman’ın başlıca yükseltilerden Özyurt Dağı 2 bin 481 metre, Oyuklu Dağı 2 bin 427 metre, Yunt Dağı 2 bin 227 metre. Bir volkan konisi olan Karadağ ise Mahlaç Tepesi’nde 2 bin 288’e metreye ulaşıyor. Kuzeyde ise Konya Ovası’nın bir bölümü il topraklarına giriyor, bu bölüm aynı zamanda kapalı havza olan Karaman Ovası olarak da adlandırılıyor.

Karaman’da kış peyzajının güzelliklerinin izlenebileceği birçok nokta var. Bu konuda öne çıkan yerlerden biri Karadağ. Bozkırın ortasında aniden yükselen, eteklerinde yüzlerce yılkı atı dolaşan Karadağ, kar örtüsü altında daha da etkileyici görünüyor. Güldere köyünün yakınındaki Gödet Vadisi ise kar tutan kademeli yamaçlarıyla özgün manzaralar sunuyor. Vadide sadece yaz kış akan Ernek Deresi’nin sesi duyuluyor. Halısıyla ünlü Taşkale beldesi, eski adıyla Kızıllar, kayalara oyulmuş ambarları, İbrala Deresi Vadisi ve kayalıklarıyla birçok peyzaj değerine sahip.

Fotoğraf: Karaman il merkezinin 45 kilometre doğusundaki Taşkale beldesi, bir kaya kütlesine oyulmuş 250’nin üzerinde ambarıyla ünlü. Taşın içindeki serin ve kuru ortam zamanı yavaşlatıyor, tahıllar buralarda yıllarca bozulmadan kalıyor. Kar yağınca belde göz alıcı bir güzelliğe bürünüyor.

Yazının devamını Atlas’ın Nisan 2015 sayısında ya da iPad, iPhone, Android Nisan 2015 uygulamalarında okuyabilirsiniz.

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.doganburda.atlasandroid&hl=tr

https://appsto.re/tr/o68l1.i

Atlas Nisan 2015 / Sayı 265

Benzer Yazılarımız

Yorum Yap