Anasayfa Dergide Bu Ay Erzurum / Uzundere: Buza Tutunmak

Erzurum / Uzundere: Buza Tutunmak

Ayşegül Parlayan Özalp

Türkiye ve dünyadan 150’yi aşkın tırmanıcı Erzurum’un soğuğuna konuk oldu. Uzundere ilçesinde 21-25 Ocak 2015 tarihlerinde yapılan “Uluslararası Buz Tırmanışı Festivali”nde donmuş şelalelere tırmandılar.

Yazı: Mustafa Müslüm Kalaycı / Fotoğraflar: Öztürk Kayıkçı

Hosan Şelalesi’ne çekiç ve kazmamı sapladım. Metalin sert yüzeye girerken çıkardığı gıcırtı, buzun arkasında akmaya devam eden suyun sesine karışıyordu. O tanıdık, her tırmanışta yaşadığım heyecan sarmıştı yine beni. Ayaklarım yerden kesildi ve donmuş şelale boyunca yükselmeye başladım. Konsantrasyonum o kadar yüksekti ki sadece ilgi alanımdaki sesleri duyuyor ve görmem gerekenleri görüyordum. Bir ara üzerimden devasa bir kuş geçti. Çok ender rastlanan sakallı akbaba beni ve diğer tırmanıcıları izliyordu. Yuvası yakınlarda olmalıydı…

Erzurum Büyükşehir Belediyesi’nin 21-25 Ocak 2015 tarihlerinde düzenlediği “Uluslararası Buz Tırmanışı Festivali” kapsamında Uzundere ilçesindeydik. Türkiye’de ilk defa gerçekleşen etkinliğe Erzurum Valiliği, Uzundere Kaymakamlığı ve Uzundere Belediyesi de destek veriyordu. Yöredeki buz tutmuş şelalelere Türkiye’nin dört bir yanından 150, ayrıca 17 ülkeden 24 sporcu davet edilmişti. Tırmanıcılar, organizasyon boyunca gruplar halinde her gün ilçenin farklı köşesindeki bir şelaleyi ziyaret ediyordu.

Uzundere bu heyecan verici spor dalına, donmuş şelale tırmanışına çok uygun, çünkü ilçe topraklarında yüksek dağlardan beslenen onlarca şelale bulunuyor ve bunlar kışın buz tutuyor. Ayrıca burası dağcılık, kaya tırmanışı ve doğa yürüyüşleri için de önemli potansiyel barındırıyor. Uzundere, “Doğu Anadolu Turizm Geliştirme Projesi” için pilot ilçe seçilmiş durumda; bu çalışma Birleşmiş Milletler Kalkınma Ajansı, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından da destekleniyor. Yöre sakinleri ve yerel yönetimlerin de katkısıyla ilçenin bir cazibe merkezi haline getirilmesine çalışılıyor. Karadeniz ve Doğu Anadolu arasında önemli geçiş noktalarından biri olan boğazda yer alan Uzundere ilçesi yaban hayat açısından da çok zengin; 200’den fazla kuş türü gözleniyor, endemik bitki türlerinin sayısı ise 100’ü geçiyor.

Yazının devamını Atlas’ın Mart 2015 sayısında ya da iPad, iPhone, Android Mart 2015 uygulamalarında okuyabilirsiniz.

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.doganburda.atlasandroid&hl=tr

https://appsto.re/tr/o68l1.i

Atlas Martt 2015 / Sayı 264

Benzer Yazılarımız

Yorum Yap