Anasayfa Dergide Bu Ay Doğuştan Doktorlar

Doğuştan Doktorlar

Araştırmalar, çoğu hayvanın öğrenerek değil, doğuştan gelen tepkilerle şifalı bitkilerden faydalandığını ortaya koyuyor.

Yazı: Selcen Pirge

Uzun zamandan beri, şempanze ve bazı başka hayvanların bitkilerden tıbbi amaçla faydalandıkları biliniyordu. Ancak son yıllarda tedaviye yönelik davranışların hayvanlar aleminde sanıldığından da yaygın olduğu ortaya çıktı. Toplu iğne başı kadar beyinleri olan hayvanlar bile hastalıklar karşısında ne yapmaları gerektiğini biliyor. Mesela, kral kelebekleri kendilerine parazit bulaşması durumunda, yumurtalarını içlerinden çıkacak larvalara ilaç olacak belirli bir tür ipekotunun üstüne bırakıyor.

Michigan Üniversitesi’nde kral kelebekleri üzerine araştırma yapan Prof. Mark Hunter, “Karşılaştığımız belki de en büyük sürpriz, meyve sineği ve kelebek gibi hayvanların hastalığın sonraki nesil üzerindeki etkilerini en aza indirecek besinleri seçebilmeleriydi” diyor. Aynı araştırma grubunda bulunan Dr. Thierry Lefevre ve Doç.  Jaap de Roode’un Science dergisi için Prof. Hunter ile birlikte  kaleme aldıkları makalede, çoğu hayvanın öğrenerek değil, doğuştan gelen tepkilerle “ilaç” kullandığı belirtiliyor.

Fotoğraf: Kral kelebekleri, kendilerine parazit bulaşması durumunda yumurtalarını içlerinden çıkacak larvalara ilaç olacak özel bir tür ipekotunun üstüne bırakıyor. (MathIsa_s)

Yazının devamını Atlas’ın Şubat 2015 sayısında ya da iPad, iPhone, Android Şubat 2015 uygulamalarında okuyabilirsiniz.

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.doganburda.atlasandroid&hl=tr

https://appsto.re/tr/o68l1.i

Atlas Şubat 2015 / Sayı 263

Benzer Yazılarımız

Yorum Yap