Anasayfa Dergide Bu Ay Alamut / İran: Hasan Sabbah’ın Kalesi

Alamut / İran: Hasan Sabbah’ın Kalesi

Efsanevi lider Hasan Sabbah, topluluğunu “kartal yuvası” anlamına gelen Alamut’tan yönetiyordu. Atlas, İran’da, Hazar Denizi’nin güneyinde yer alan ve geçit vermeyen bu yalçın coğrafyaya gitti, kalelerine tırmandı ve hakkında sayısız söylentiler üretilen “Haşhaşiler”in sır perdesini araladı.

Yazı: Faik Bulut / Fotoğraflar: Umut Kaçar

Yıllarca bir efsane peşinde koştum. Bu efsane İslam tarihinde radikal ve ortakçı bir fırkanın, bir topluluğun simgesi haline gelen Hasan Sabbah ile onun yaşadığı Hazar Denizi’nin güneyine düşen Alamut Kalesi’ne ilişkindi. Daha sonra gerçeğini araştırmak üzere uzun soluklu bir yolculuğa çıktım. Menzile vardığımda elimde kalanlar, Hasan Sabbah Gerçeği isimli kitabım ve Suriye, Hindistan, Pakistan ve İran’ı dolaşarak gerçekleştirdiğimiz İsmaililer belgeseliydi.

Sanıyordum ki, Alamut ismi sadece bir kaleden ibaret. Çünkü eski Farsçada kartalların zirvesine erişemediği bir yüceliği ifade ediyordu. Gördüğüm kale yüceydi, sarptı, üç yanı blok kayalardan oluşuyordu; ancak değil kartallar, sıradan kuşlar bile o tepeye ulaşabiliyorlardı. Ezberimi ilk bozan, bir köylü oldu. Kalenin dibindeki Gazurhan köyünden emekli öğretmen Murtaza Seferi’ye sordum, “Alamut neresi?” Ders verir gibi cevapladı: “Alamut dediğin bir kaleden ibaret değil, koskoca bir mıntıka. Bir ucu Elburz’da, bir ucu Hevdekan, diğeri Haşkeçal Dağları’nda. Şarki (doğu) ve Garbi (batı) Alamut arasındaki mesafe 55, dağları birbirine bağlayan vadi 25 kilometre uzunluğundadır. Şarki Alamut’ta 65, garbisinde 75 köy bulunur. Çevresinde Meydani Dime, Kebeği Dime, Domiki, Harajuru, Dilmande, Latı, Bağıldeşt isimli yerleşim yerleri var.”

ALAMUT KALESİ YAZISININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNKE TIKLAYIN

Hasan Sabbah’ın kalesi: Alamut / İran

Fotoğraf: Alamut Kalesi, İsmaili lideri Hasan Sabbah’ın karargâhıydı. “Kartal yuvası” anlamına geliyor. Gazurhan köyü yakınında, 2 bin 163 metre yükseklikte bulunan kaleye uzaktan bakıldığında bir kaya parçası gibi duruyor. Ama zirveye ulaşıldığı zaman kalenin izleri ve onu çevreleyen coğrafya gerçekten etkileyici. Hasan Sabbah, 1124 yılında vefat edene kadar buradan çıkmamıştı.

Yazının devamını Atlas’ın Nisan 2015 sayısında ya da iPad, iPhone, Android Nisan 2015 uygulamalarında okuyabilirsiniz.

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.doganburda.atlasandroid&hl=tr

https://appsto.re/tr/o68l1.i

Atlas Nisan 2015 / Sayı 265

Benzer Yazılarımız

Yorum Yap