Anasayfa KeşfetGezi Japonya’da Bahar

Japonya’da Bahar

Mart ayı, sona ermeden önce ağaçları çiçeklerle donatır. Kayısı, şeftali, badem, erik, göz alıcı bir güzelliğe bürünür. Japonya’da kiraz ağaçlarının çiçeklenmesi büyük bir festivalle kutlanır.

Yazı: Mehmet Yaşin / Fotoğraf: RudIuks

Ağaçlar çiçeklerle süslenip baharın başında sergiledikleri kısa süreli güzelliğe büründüler. Bütün dünyanın gözü, mart ayında süs kirazlarının pembe çiçeklerine çevrildi. Aslında kiraz ağacının çiçeği katmerlidir ve beyaz renkte olur. Parkları süsleyen, insanları coşturan, uğruna festivaller düzenlenen pembe çiçekli ağaçlar ise kısırdır, meyve vermez.

Bu ayda diğer ağaçlara haksızlık yapılır. Kayısı da, şeftali de, badem de, erik de aynı anda çiçeklerle süslenir, ama kimse onları görmez, onlara övgüler düzmez, onlar için şenlikler düzenlemez.

Süs kirazının pembe çiçekleri, Kanada’dan Almanya’ya pek çok ülkede binlerce kişiyi parklara çeker. Bu aylarda dünyanın merkezi Japonya olur. Japonya’da en büyük festival, her yıl mart ayının sonunda başlar. Pembe çiçekler, Japonlara yaşama sevgisi verir. Bu çiçekler, şafak sökerken yağan yağmurun damlalarıyla sanki sake içmiş gibi sarhoş olurlar. Şairlere ilham verirler. Japonlar kiraza “sakura” der. Bu en sevdikleri isimlerden biridir. Güzel gözlü, uzun bacaklı, acayip renkli saçları olan kızlara da böyle derler.

Acımasız Japon savaşçıları olan samuraylar, bu narin çiçekleri çok sever. Çünkü kiraz çiçekleri onlara hem yaşamı, hem de ölümü hatırlatır. Sevgililerin çoğu, bahar ayında bir kiraz ağacının altında tanışır. Birbirlerinin saçlarına konan pembe çiçekleri seyrederek sevgilerini itiraf ederler. Yeni işe başlama, ya da evlenme tarihlerini çiçeklerin açış günlerine göre ayarlarlar. Onun için martın ikinci haftasından sonra, kiraz ağaçlarının altında beyaz gelinlikleriyle poz veren gelinler göze çarpar.

“Sakura zensen” yani çiçeklerin açması, Japonya’da iki hafta süren ve “hanami” adı verilen festivallerle kutlanır. Bu güzel görüntüleri Japonlarla paylaşmak için, her yıl yaklaşık 500 bin turist bu ülkeye gelir. Bunlar “çiçek turistleri”dir.

Çiçekler önce ülkenin güneyinde, Okinawa’da açar. Bir kentte çiçekler dökülürken, diğer kentte ağaçlar çiçeklerle süslenmeye başlar. Ta ki mayıs başına kadar. Çiçeklerin son açtığı Hokkaido kentinde bahar biter, yaz başlar. Binlerce kişi bu aylarda çiçeklerin peşine takılıp şehir şehir gezip dururlar.

Kiraz ağaçlarının pembe ve beyaz renkleri baharı müjdeler. O çiçekler açınca artık soğuk ve karanlık kış günleri geride kalmış demektir.

Ancak kiraz çiçekleri güzelliklerini sergilemekte pek cömert değildir. Dal üstünde en fazla 10 gün kalırlar. Sonra yerler pembeli beyazlı çiçeklerle kaplanır. Görenler ağaçların altına halı serilmiş sanır. İnsan onların üstünde yürümeye kıyamaz.

Kiraz çiçekleriyle “yaşamı yeniden başlatmak” sadece Japonlara has değildir. Bu sevinci Amerikalılar da yaşarlar. Amerikalılara yaşam sevinci aşılayan bu çiçeklerin fidanlarını Japonlar göndermiştir.

Japonya’dan gelen binlerce fidan Washington’da bulunan West Potomac Parkı’na dikilmiş, serpilip gelişen bu ağaçlar yıllar sonra dünyanın en büyük sakura ormanlarından birini oluşturmuştur.

Kirazın çiçeklenmesi Kanada’nın Vancouver şehrinde, Almanya’da Hamburg yakınlarındaki “Altes Land”da ve Filipinler’in Palawan kentinde de festivallerle kutlanır.

Fotoğraf: Japonya’nın Kyoto kentinde yer alan Maruyama Parkı’nda toplananlar, kiraz ağaçlarının çiçeklenmesini kutlayarak piknik yapıyorlar.

Benzer Yazılarımız

Yorum Yap