Anasayfa KeşfetDoğa Coğrafya Kaplanların Büyük Tükenişi

Kaplanların Büyük Tükenişi

Ayşegül Parlayan Özalp

Bugün 29 Temmuz, Uluslararası Kaplan Günü. Vahşi doğada yaşayan kaplanların tümü beş yıl kadar kısa bir süre içinde yeryüzünden silinme tehlikesiyle yüz yüze.

Fotoğraf: Gökhan Tan

Sadece 100 yıl kadar bir süre içinde vahşi doğada yaşayan kaplanların %97’sini kaybetmiş durumdayız. 1913’te kaplan nüfusu 100.000 iken, kaplan uzmanlarının 2013’te belirlediği rakam sadece 3000. Hazar kaplanı (Panthera tigris virgata), Cava kaplanı (Panthera tigris sondaica) ve Bali kaplanının (Panthera tigris balica) nesli tamamen tükendi. Böyle giderse vahşi doğada yaşayan kaplanların tümü beş yıl kadar kısa bir süre içinde yeryüzünden silinip gidebilir.

Halbuki, üstün yırtıcı kategorisinde yer alan kaplan sağlıklı ekosistemlerin devamının garantisi. Kaplanların kaderi, yaşadığı ormanların ve çayırlık alanların kaderini belirler. Bu orman ve çayırlık alanlardan elde ettiği kaynaklarla beslenen insanın yaşamı da kaplanların varlığıyla sağlığını koruyan ekosistemlere bağlı.

Kaplan türünü kurtarmak için çalışma yürüten Uluslararası Doğayı Koruma Birliği (IUCN), yiyecek kaynakları her geçen gün daha da azalan kaplanların civar köylerde yaşayan insanlarla daha fazla çatışma yaşadığını belirtiyor. Kaplanların insanların beslediği hayvanlara, hatta insanlara yönelik saldırılarında artış olması da insanlarla kaplanları karşı karşıya getiriyor. Kaplanlar ya öldürülüyor ya da kara borsada satılmak üzere yakalanıyor.

İnsan türü kaplan türüne dolaylı olarak da zarar veriyor. Kaplanların neslinin tükenmesine sebebiyet veren diğer iki önemli etkende de insanın parmağı var ne yazık ki. Biri, şehirlerin ve tarım alanlarının giderek genişlemesi sonucu kaplanların yaşadıkları habitatların yok olması. Diğeriyse özellikle fosil yakıtların kullanılması sonucu salınan sera gazları nedeniyle sadece kaplanları değil, yeryüzünün tamamını tehdit eden iklim değişikliği.

Yeryüzündeki belki de en çok hayranlık uyandıran hayvan kaplan. Gücün ve zarafetin simgesi olagelmiş, güzelliğiyle büyüleyen vahşi bir tür. İnsan eliyle tükenme tehlikesiyle karşı karşıya bırakılan bu hayvanları kurtarmak yine insanın çabasına bağlı.

Bireysel olarak nasıl bir katkıda bulunabilirim diyenler, Doğal Hayatı Koruma Vakfı’nın (WWF-Türkiye) 2022 yılına kadar kaplan nüfusunun bugünkü sayının iki katına çıkarmak için sürdürdüğü çalışmaya destek verip bir kaplan evlat edinebilir: http://www.wwf.org.tr/sizneyapabilirsiniz/evlat_edinin2/kaplanevlatedinin/

Benzer Yazılarımız

Yorum Yap