Anasayfa Gündem Salda Gölü Kurumadan

Salda Gölü Kurumadan

Ayşegül Parlayan Özalp

Düden Çayı’na yapılması planlanan göletle birlikte Burdur’daki Salda Gölü, bölgede yaşayan birçok canlı türüyle birlikte yok olma tehdidi altında.

Fotoğraf: Cüneyt Oğuztüzün

Burdur’un Yeşilova ilçesi sınırları içinde yer alan bir doğa harikası Salda Gölü. 1989 yılından bu yana birinci derece doğal sit alanı. Fakat gölün derin mavisini büyük bir tehlike bekliyor: Hayat damarlarından biri olan Düden Çayı’nın üzerine kurulması planlanan sulama göleti. Devlet Su İşleri (DSİ), Burdur Gölü başta olmak üzere, Salda Gölü’nün de içinde bulunduğu Göller Yöresi’ne son yıllarda birçok gölet inşa etmiş durumda. Bunun sonucunda doğal sulak alanlar birer birer yok oluyor. Düden Çayı’na yapılması planlanan gölet projesinin ihalesi tamamlandı, gereken izin alınırsa çayın önüne çekilen setle birlikte Salda Gölü kuruyabilir.

Gelişmeler üzerine CHP Burdur Milletvekili Mehmet Göker, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na yazılı soru önergesi sundu. 2003-2014 yılları arasında kaç hektarlık sulak alanın kurutulduğunun açıklanmasını isteyen Göker, “Göller Bölgesi’nde bulunan sulak alanların kurumasının önüne geçilmesine yönelik olarak Bakanlığınızca çalışma yapılmakta mıdır?” diye sordu. Göker, ayrıca, “Göletin yapılması durumunda, dünyanın en güzel göllerinden biri olan Salda Gölü’nün geleceği tehlike altına girecek, gölde bulunan endemik bitkilerin ve kuş türlerinin geleceği karartılacaktır” sözleriyle durumun ciddiyetini vurguladı.

Yabanisümbüller, dağlaleleri, çalı ve çam ormanlarıyla çevrili Salda Gölü’nü Atlas, Ekim 1999 sayısında Cüneyt Oğuztüzün’ün fotoğrafları ve Leyla İsmier’in anlatımı eşliğinde konu etmişti. Gölün kumsalının tropik adaları akla getiren ak rengi, soda, tuz ve magnezitten kaynaklanıyor.

Benzer Yazılarımız

Yorum Yap