Ölmek üzereyken bulunan iki denizkaplumbağası, geçtiğimiz ay Mersin’deki rehabilitasyon merkezinin sahilinden doğaya salındı.
İki yıl önce Mersin’de bulunan iki denizkaplumbağasının tedavisi İstanbul’da tamamlandı. Nesli tehlike altındaki Kilikya ve Korikos, ait oldukları yere; Akdeniz’e geri bırakıldı.
İri baş denizkaplumbağası olarak da bilinen Caretta caretta türü bir deniz kaplumbağası ile bir yeşil denizkaplumbağası (Chelonia mydas) Mersin’de ölmek üzere bir halde bulunmuştu.
İki dişi denizkaplumbağası önce Mersin Üniversitesi’ne bağlı rehabilitasyon merkezinde bakıma alındı. Kaplumbağalar daha sonra tedavi amacıyla İstanbul’daki Sea Life Akvaryumu’na getirildi.
Yaklaşık 30 yaşında olan Caretta caretta’ya Kilikya adı verildi. Kilikya’nın balıkçı ağlarına takıldığı, sonrasında da kafasına vurulduğu tahmin ediliyor, çünkü kafatasında kırık ve çökükler tespit edildi.
38 yaşındaki yeşil denizkaplumbağası ise Mersin Kız Kalesi’nin yanında baygın bir halde bulundu. Her iki kaplumbağa da olması gereken kilonun yarısından daha aşağıdaydı ve suya batamıyorlardı. Tedavileri tamamlandı. Besin takviyeleri ile kilo aldılar. Artık hayatlarını devam ettirebilecek bir hale geldiklerinde de Mersin’e götürüldüler.
İki kaplumbağa, geçen ay düzenlenen bir törenle Mersin Denizkaplumbağaları Rehabilitasyon Merkezi’nin sahilinden denize salındı. Kilikya’nın suyla buluşması çok uzun sürmedi. Dakikalar içinde gözden kayboldu. Ancak sırtına verici takılan Korikos yaklaşık bir saat boyunca sahilde dolandı. Sonra denize daldı ve bir daha görünmedi.
Fotoğraf: Tahsin Ceylan / Korikos isimli yeşil denizkaplumbağası uzun süre sahilde dolaştıktan sonra kendini sulara bıraktı.
Yazı: Serkan Ocak / Atlas Haziran 2015, Sayı 267