Antik dünyanın önemli kentlerinden Phaselis civarında kazma vurulan her karış toprağın altından tarih fışkırıyor. Buna rağmen burada otel yapılmak istendi.
Antalya’daki Beydağları Sahil Milli Parkı sınırları içinde kalan Phaselis Antik Kenti’nin adını son zamanlarda sıkça duyar olduk. Turizme tahsis edilen Phaselis’e 161 dönüm arazide 208 odalı dev bir otel ve tatil köyü yapılmak isteniyordu. Ancak bölgede kurulan inisiyatif buna engel olmak için elinden geleni yaptı. Davalar açıldı. Hukuki süreç devam ederken antik kentte kazı çalışmaları da başladı. İlk yapılan araştırmada yüzeye yakın bir alanda insan iskeleti bulundu. Ayrıca duvar kalıntılarına da rastlandı.
Phaselis, Antalya-Kumluca arasındaki yolda kalıyor. Lykia’nın doğusundaki kentin Rodoslular tarafından İÖ 7. yüzyılda kurulduğu biliniyor. Antik Lykia uygarlığının da en önemli liman kentlerinden. Phaselis, Turizmi Teşvik Kanunu çerçevesinde turizme açıldı. Milli park sınırları içinde kalan ve aynı zamanda 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı olan kent 49 yıllığına kiralandı.
Ares Fasilis Turizm, buradaki 180 dönüm arazinin 161 dönümlük kısmına, içinde altı tenis kortu bulunan, üç yüzme havuzlu bir otel ve tatil köyü yapmayı planlıyordu. Adı “Dream of Phaselis” olacak bu kompleks için devletten onay çıktı. Proje için imar planları değiştirildi, ilgili kurumlardan olumlu yazılar alındı. Antalya Valiliği de projeye “ÇED gerekli değildir” kararı verdi.
Yürütmesi durduruldu
Ancak bölgede bu otele karşı büyük bir mücadele başlatıldı. Phaselis İnisiyatifi kuruldu. İmza kampanyaları düzenlendi. Davalar açıldı. Antalya İdare Mahkemesi “ÇED gerekli değildir” kararının yürütmesini durdurdu. Turizme tahsisle ilgili de yürütmeyi durdurma kararı verildi. Alanda bilirkişi inceleme yapacak, incelemelerin ardından mahkeme esas kararını verecekti.
Sivil toplum örgütlerinin hem kamuoyu oluşturma adına, hem de hukuki alanda başlattıkları mücadele devam ederken çok önemli bir gelişme oldu.
Antalya Müze Müdürlüğü tarafından Phaselis’te kazı çalışmaları başlatıldı. İlk araştırmalarda yüzeye yakın bir alanda insan iskeletine rastlandı. Ayrıca duvar kalıntıları da bulundu. DHA’nın haberine göre bunun üzerine Orman ve Su İşleri Bakanlığı, bölgenin otel tahsisini iptal etti.
Phaselis’teki kazı çalışmaları bitmiş değil. Burada otel yapımına izin veren kurumlar “tarihi kalıntıların bulunduğu yere zarar vermeden otel inşaatının yapılabileceği” yönünde görüş bildirmişti. Ancak bugüne kadar Phaselis’te bulunanların, bulunmayanların çok çok altında olduğu aşikâr. Bunu görmeden bölgeye bir tatil köyünün yapılmasına göz yummak tam bir çılgınlık olurdu.
Fotoğraf: Kerem Yılmaz / Phaselis antik kentinde Helenistik dönemden kalma bir de tiyatro var. Hemen arkasından Tahtalı, yani Olympos Dağı yükseliyor (üstte). Antik kentin bulunduğu bölgede son yapılan kazılarda insan iskeleti bulundu (sağda).
Yazı Serkan Ocak / Atlas Haziran 2015, Sayı 267