Anasayfa KeşfetArkeoloji Zeugma’nın doğusundaki Muzalar Evi’nde çalışmalar tamamlandı

Zeugma’nın doğusundaki Muzalar Evi’nde çalışmalar tamamlandı

Eren Demir

Gaziantep’in Nizip ilçesine 10 kilometre uzaklıktaki Zeugma’nın doğusunda bulunan Muzalar Evi’nde yürütülen kazı çalışmaları tamamlandı.

Zeugma’da Muzalar Evi’nde 2007 yılında başlayan ve İş Bankası’nın 2012’den itibaren destek verdiği kazılar, Ankara Üniversitesi Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi Klasik Arkeoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kutalmış Görkay başkanlığında bir ekip tarafından sürdürüldü. Kazılarda akademisyenler, arkeologlar, arkeoloji bölümü öğrencileri, restoratörler, sanat tarihçileri ve mimarlardan oluşan 443 kişi çalıştı ve kazı çalışmalarının sonunda Gaziantep Arkeoloji Müzesi’ne 938 eser kazandırıldı.

ZEUGMA KENTİ NEREDE YER ALIYORDU?

Antik dönemde Seleukos Krallığı’na ait önemli bir askeri ve ticari merkez olan Zeugma, Fırat Nehri’nin üzerinde 20 bin dönümlük bir arazi üzerinde, karşılıklı iki kent şeklinde konumlanmıştı.

ZEUGMA NE ANLAMA GELİYOR?

İÖ 31’den itibaren Roma’ya bağlanmış ve geçit-köprü anlamına gelen “Zeugma” ismini almış, Roma döneminde altın çağını yaşayarak zengin mozaikleriyle adından söz ettirmişti. İS 256 yılında Sasanilerin istilasıyla tahrip edilen kent zamanla terk edildi.

MUZA NE DEMEK? MUZALAR EVİ NEDİR?

Antik kentin en iyi korunmuş konutlarından biri olan Muzalar Evi, yaklaşık 12mx30m boyutlarındaki dikdörtgen bir plana oturuyor. Zengin duvar freskleri ve mozaikleriyle dikkat çeken konut, adını misafir salonlarından birinin taban mozaiğinde betimlenen, Klasik Yunan mitolojisindeki dokuz muzadan (esin perisi) alıyor. Mozaiğin ortasındaki büyük madalyon üzerinde epik şiirin esin perisi, baş muza Kalliope betimleniyor. Etrafında yer alan esin perisinden Kleio tarih yazımını, Terpsikhore dansı, Thalia komedyayı, Urania astronomiyi, Euterpe müziği, Eratio lirik şiiri, Melpomene tragedyayı ve Polyhmnia ilahileri temsil ediyor.

Kazı çalışmaların tamamlanması nedeniyle, Kazı Başkanı Prof. Dr. Kutalmış Görkay, Türkiye İş Bankası Kurumsal İletişim Koordinatörü Suat Sözen, İş Sanat Genel Müdürü Zuhal Üreten, İş Bankası Kurumsal İletişim Müdürü Bülent Yumuşaker’in katılımıyla bir basın ziyareti gerçekleştirildi.

İş Bankası Kurumsal İletişim Müdürü Bülent Yumuşaker, bankanın arkeoloji alanındaki destekleriyle Anadolu topraklarındaki eşsiz arkeolojik zenginliğin bugünkü nesillerle buluşturulmasını ve korunarak gelecek kuşaklara aktarılmasını hedeflediklerini vurguladı. Zeugma Antik Kenti’ne ilk olarak 2000 yılındaki kazılar sırasında katkıda bulunduklarını ifade eden Yumuşaker, Muzalar Evi kazısına ise 2012 yılından bu yana sağladıkları desteğin, arkeoloji alanındaki diğer çalışmalarının da ilk önemli adımını oluşturduğunu aktardı. Bülent Yumuşaker “İş Bankası olarak Antalya’da Patara Antik Kenti, İzmir’de Teos Antik Kenti ve Aydın’da Nysa Antik Kenti’ndeki kazı çalışmalarını da destekliyoruz. 1985 yılından bu yana Kırşehir Kaman’da kazı çalışmalarını sürdüren Japon Anadolu Arkeoloji Enstitüsü’ne de çeşitli katkılar sağlıyoruz. Tüm bu kazı çalışmaları ile gün yüzüne çıkan ve çıkarılacak olan arkeolojik değerlerimizin hem medeniyet tarihine ışık tutacağını hem de dünya kültür mirasına büyük katkı sağlayacağını düşünüyoruz” dedi.

 

Benzer Yazılarımız

Yorum Yap