Anadolu’nun akarsuları “enerji” bahanesiyle şirketlere satılıyor, hidroelektrik santralı (HES) projeleri peş peşe geliyor.
Mersin’in Kadıncık (Gökharman) Deresi de HES tehdidi altındaki doğa varlıklarımızdan biri. Tarsus’un Boğazpınar köyü yakınında yapılmak istenen HES, yöre sakinlerinin büyük tepkisini çekti. Yörede 2010 yılında yapılan HES sırasında şirketlerin vaatlerine inanan köylüler, bu kez aynı hataya düşmeyeceklerini söylüyor. Boğazpınar, Fakılar ve Olukkayağı köyleri bu amaçla bir araya gelerek HES’e karşı bir eylem düzenledi.
Daha önce yapılan HES, çok süslü şekilde anlatılmıştı. Köyde işsiz kalmayacak, mesire alanları yapılacak, hiçbir şekilde olumsuz etkilenmeyeceklerdi. İnşaat sırasında köyden bir iki kişi işe alındı ama sonra kovuldu. Mesire alanları yapmak bir yana yasak bölgeler oluşturuldu. Ağaçlar kurudu; domates, ceviz gibi ürünler ise artık alınmıyor. Bir HES daha yapılması halinde yörede iklim tamamen değişecek; incir, şeftali, hurma gibi sert iklim meyvelerinin yetişmesi iyice zorlaşacak. Akarsuyun doğal akışı bozulup su borular içine alınınca bitki ve hayvan türleri de büyük zarar görecek. “Bize bir ırmağı dahi çok görüyorlar” diyen köylüler artık HES’in zararlarını, doğada oluşturduğu tahribatı bildiklerini, ikinci bir HES’le yaşadıkları doğanın tamamen tahrip olacağını söylüyor. Kadıncık Vadisi, “Kilikia Torosları” konusunda, 141. Sayıda Atlas’ta yer almıştı.
Fotoğraf: Kadıncık Deresi, Tarsus Çayı’nın önemli kollarından. Boğazpınar, Fakılar ve Olukkoyağı köylerinin sakinleri, bu nadir doğa değerini tehdit eden ikinci hidroelektrik santralına tepkili. / Cüneyt Oğuztüzün
Atlas Ekim 2012 / Sayı 236