Muğla’nın Ortaca ilçesine bağlı Dalyan Mahallesinde bulunan İztuzu kumsalının özel bir şirkete kiralanmasıyla ilgili işlemin yürütmesi durduruldu. Ortaca Belediyesi’nin açtığı davayı gören Muğla 2. İdare Mahkemesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Muğla Valiliği’nin birlikte kurduğu MUÇEV’in İztuzu kumsalını kiralama yetkisi bulunmadığına hükmederek hukuka aykırı bulduğu işlemin yürütmesini durdurdu.
Muğla’nın Ortaca ilçesine bağlı Dalyan Mahallesi’nde bulunan İztuzu Kumsalı’nın işletme hakkı, daha önce yerel kooperatiflerle birlikte alanın işletmesini üstlenen CHP’li Ortaca Belediyesi’nin elinden alınarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Muğla Valiliği’nin ortaklaşa kurduğu MUÇEV’e devredildi. Aynı şekilde aralarında Ölüdeniz ve Sarıgerme gibi kıyı alanlarının da bulunduğu Muğla sınırlarındaki 14 korunan alan MUÇEV’e devredildi. Bununla ilgili protokol ise Başbakanlık tarafından jet hızıyla onaylandı. MUÇEV ise hemen ardından kumsalı sahipleri arasında AKP’li yerel siyasilerin de bulunduğu öne sürülen İngiliz ortaklı DALÇEV adındaki özel bir şirkete kiraladı. Bunun üzerine Ortaca Belediyesi kiralama işlemi dahil MUÇEV’in İztuzu’yla ilgili işlemlerini yargıya taşıdı.
Bu arada yargı süreci sonlanmadan gece yarısı baskınıyla İztuzu Kumsalına girmek ve alana jeneratörlerini yerleştirmek isteyen DALÇEV şirketinin araçlarının kumlara saplanmasıyla olaydan haberdar olan yöre halkı koruma altındaki İztuzu’nda nöbete başladı. Türkiye’nin dört bir yanından destek gören İztuzu’ndaki direniş yetkililerin de geri adım atmasına neden olurken, yargıdan gelen iptal kararı da yaşam savunucularını haklılığını bir kez daha ortaya koydu.
MUÇEV ile protokol yapılmasına ilişkin başbakanlık onayının iptalini isteyen Ortaca Belediyesi’nin açtığı davayı gören Muğla 2. İdare Mahkemesi, kiralamayla ilgili işlemin yürütmesini durdurdu. Mahkemenin oy çokluğu ile aldığı 15 Ocak 2015 tarihli kararında, MUÇEV’in İztuzu’nun doğrudan doğruya kiralama ve kullanma izni ile işletme hakkı verilebilecek kurum ve kuruluşlar arasında yer almadığının altı çizilerek, ihalesiz olarak doğrudan işletme protokolü imzalanamayacağına hükmedildi.
Konuyla ilgili protokolün başbakanlık genelgesine uygun bulunmasına ilişkin başbakanlık işleminin hukuka ve mevzuata uygun olmadığına vurgu yapılan Mahkeme kararında, “hukuka aykırılığı ortaya konulan işlemlerin uygulanması halinde söz konusu alanın anılan şirkete teslim edilmesi ve protokolde verilen izin doğrultusunda anılan şirket tarafından başka şirketlere kiralama yapabileceği de dikkate alındığında, yürütmenin durdurulması kararı için gerekli olan ‘telafisi güç veya imkansız zararların oluşma şartı’ da bulunmaktadır” denildi.