Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nden (IPCC) uzmanlar, Boğaziçi Üniversitesi’nde bir araya gelerek İklim Değişikliği Hakkındaki 5. Değerlendirme Raporu’nu Türkiye ve komşu ülkelerden katılan karar vericiler, bilim insanları, sivil toplum temsilcileri ve medya mensuplarına anlattılar. Toplantıda iklim değişikliğiyle mücadele için neler yapılması gerektiği ve iklim değişikliği adaptasyonu konuları üzerinde duruldu.
Fotoğraf: Ali Murat Atay
5. Değerlendirme Raporu, iklim değişikliğinin inkâr edilemez bir gerçek olduğunu ortaya koyarken başlıca sebebin fosil yakıt tüketimi olduğunun altını çiziyor. Karamsar tabloya rağmen, rapora göre küresel ısınmayı engellemek ve sürdürülebilir bir geleceği inşa etmek için hala vakit var.
İklim değişikliğiyle mücadele için öncelikle sera gazları salımının zaman kaybetmeden azaltılması gerekiyor. Rapor, öncekine kıyasla iklim değişikliğiyle küresel düzeyde mücadele ve sera gazlarını azaltma konusunda daha fazla adım atıldığını gösterse de, emisyonların artmaya devam ettiğini ve daha büyük adımlar atılması gerektiğini ortaya koyuyor. Rapora göre, insanların iklim değişikliği üzerindeki etkisi tartışılmaz.
Yaşadığımız iklim değişikliğinin etkileri hakkında konuşan Teknik Destek Birimi Başkanı Leo Meyer, “Daha fazla ısınma, insani kalkınma ve refah için daha fazla risk anlamına geliyor” dedi. “İklim değişikliği, daha fazla kuraklık, daha fazla su sıkıntısı, daha fazla sıcak hava dalgası, tarımsal üretim daha çok azalma demek. Bu durum aynı zamanda çatışmaları tetikleyecek ve ekonomik krizlere sebep olacak önemli bir tehlikeye işaret ediyor. Dolayısıyla iklim değişikliğiyle etkin bir mücadele için adaptasyon ve azaltım politikalarını harekete geçirmek gerekiyor.”
Toplantıya ev sahipliği yapan Boğaziçi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Levent Kurnaz ise “IPCC raporu iklim değişikliğinin ne kadar ciddi bir tehdit olduğunu ortaya koyuyor. İklim değişikliği ile mücadele için her ülkenin adımlar atması gerekiyor. Türkiye’nin de bir an önce sera gazlarını azaltmaya yönelik çalışmaları başlatması, kömür başta olmak üzere fosil yakıtlara dayalı enerji politikalarından vazgeçmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.