Danıştay 14. Dairesi, Ilısu Barajı’nın çevre etki değerlendirmesinden (ÇED) muaf tutularak inşa edilmesine karşı dava açan TMMOB Mimarlar ve Peyzaj Mimarları odalarını haklı buldu ve yürütmeyi durdurma kararını 7 Ocak 2013’te davacılara tebliğ etti.
Böylece baraj projesinin ÇED’den muaf olması yönündeki çabalara set çekildi.
Peyzaj Mimarları Odası’nın avukatı Emre Baturay Altınok, konuyla ilgili olarak şunları söylüyor: “Büyük bir çevresel ve kültürel yıkıma sebep olacak Ilısu Barajı Projesi’nin ÇED sürecinden geçmeden ve olumlu ÇED kararı alınmadan inşa edilemeyeceğinin Danıştay tarafından karara bağlanması son derece önemli. Yürütmeyi durdurma kararının Çevre ve Şehircilik ile Orman ve Su İşleri bakanlıkları tarafından ivedilikle uygulanması için girişimlerde bulunacağız.”
Doğa Derneği Genel Müdürü Engin Yılmaz ise Dicle’nin, Türkiye’de üstünde baraj bulunmayan son doğal nehir olduğunu, projenin ulusal ve uluslararası kanunlar ve sözleşmelere tamamen aykırı olduğunu vurguladı. Yılmaz, Hasankeyf ve Dicle’nin UNESCO Dünya Kültür Mirası kriterlerinin onda dokuzunu sağladığını da hatırlattı. Atlas da “Hasankeyf’e Sadakat” projesiyle Ilısu Barajı Projesi’ne karşı kampanya yürütüyor.
ATLAS ŞUBAT 2013 / SAYI:239