Anasayfa Gündem Davalı Bakanlık: ‘Taş Ocağı Çevreye Zarar Vermez’

Davalı Bakanlık: ‘Taş Ocağı Çevreye Zarar Vermez’

Ayşegül Parlayan Özalp

Antalya’nın Kaş ilçesinde bulunan Bezirgân mahallesinde açılmak istenen taş ocağına verilen ruhsat, önce yargıya taşındı ardından da köylülerin tepkisi üzerine şirket alandan çekilince iptal edildi, dava düştü. Mahkeme kararını alan köylüler sevinçli.

Yaklaşık 3 bin 500 lirayı bulan dava masrafını davalı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı karşılayacak. Taş ocağı açılmak istenen bölgede, tarihi Likya Yolu, tahıl ambarları ve verimli tarım arazileri bulunurken, Bezirgân, ÇEKÜL tarafından örnek köy yerleşmesi ilan edilmişti.

Antalya’nın Kaş ilçesinde bulunan Bezirgân mahallesinde 130 hektarlık alanda açılmak istenen taş ocağına karşı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı aleyhinde dava açıldı. Davayı açan Kaş Belediyesi ve köylülerden Yusuf Ünal, taş ocağı ruhsatı verilen alanın 1. derece arkeolojik sit alanı içinde olduğunu öne sürerek hukuksuz olduğu belirtilen ruhsatın önce yürütmesinin durdurulmasını ardından da iptalini talep ettiler. Konuyu gündemine alan Koruma Kurulu ise bir tavsiye kararı alarak alanda açılmak istenen taş ocağının kültür mirasına zarar verebileceğini belirtti.

Bu arada bölgede taş ocağı açılacağını öğrenen Bezirgânlı çoban Sadık Demir de iş makinelerinin geçişini engellemek için kendince barikat kurarak ruhsat alanına giden yolu kayalarla kapattı. 20 yıldır eşinin köyü olan Bezirgân’da yaşayan İskoç kökenli Pauline Şalvarlı ise bine yakın imza toplayarak taş ocağının iptali için girişimde bulundu.

Taş ocağı açılmak istenen alanın yakınında 30 kadar ev bulunduğuna da dikkati çeken Pauline Şalvarlı, “buradaki köylülerin yaşamı tehlike altına girecek. Taş ocağına karşı imza topladık. Okuma yazması olamayan yaşlılar bile imza verdi. Çünkü bu köylülerin tarım ve turizmden başka gelirleri yok. Bu değerler yok olunca, turizm ve tarım bitince biz burada taş mı yiyeceğiz? Türkiye en önemli sektörünü tek bir şirketin kazancı için baltalıyor” ifadelerini kullanmıştı.

Bütün bu girişimlerin ardından ise köylüler nefeslerini tutup mahkemenin vereceği kararı beklemeye başladı. Davayı Antalya 1. İdare Mahkemesi, köylülerin yürütmeyi durdurma talebini reddetti. Mahkemenin gerekçesinde, “yürütmeyi durdurma koşullarının gerçekleşmediği” hükmüne yer verilirken, davalı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın mahkemeye sunduğu savunma ise görenleri hayrete düşürdü.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın mahkemeye sunduğu savunmasında özetle, “Çevre Koruma mevzuatında çevre kirliliği nedeniyle maden ruhsatlarının iptalini gerektirecek bir düzenleme bulunmamaktadır. Kaldı ki, dava konusu ruhsat ile yapılacak faaliyetlerin çevre ve insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri, toz, gürültü, taş fırlatma, titreşim olacağına dair bir veri bulunmamaktadır” İfadelerine yer verilmişti.

Ancak bölgedeki gergin bekleyiş Antalya 1. İdare Mahkemesi’nden gelen bir kararla yerini sevince bıraktı. Köylülerin haklı tepkilerinin ardından bölgede taş ocağı açmak isteyen maden şirketi Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na başvurarak ruhsat sahasını terk etmek istediğini bildirdi. Bakanlık da bunun üzerine Bezirgân’daki taş ocağı ruhsatını iptal etti. Mahkeme ise konusuz kalan dava hakkında karar verilmesine yer olmadığına hükmederek, yaklaşık 3 bin 500 TL tutarındaki dava masraflarının Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nca ödenmesini kararlaştırdı.

Yaklaşık iki yıldır köylerinde açılmak istenen taş ocağına karşı mücadele eden Pauline Şalvarlı, bu süreçte kendilerine destek olan kişi ve kurumlara teşekkür ederek, “şimdi çocuklarımıza ve torunlarımıza bırakabileceğimiz bir köyümüz var. İmza kampanyamıza katılan yerli halka, turistlere ve ziyaretçilere çok teşekkürler” diye konuştu.

Fotoğraf: Koruma altındaki tarihi tahıl ambarları Bezirgan’ın simgelerinden biri.

Haber: Yusuf Yavuz / 23 Haziran 2015

 

 

Benzer Yazılarımız

Yorum Yap