Anasayfa Gündem Bırak Issız Kalsın

Bırak Issız Kalsın

Ayşegül Parlayan Özalp

Hafızalara 27 Mayıs yargılamaları ile geçen, iki bakan ve bir başbakanın yargılandığı Yassıada’da geniş katılımlı bir protesto gösterisi yapıldı.

Haber ve Fotoğraf: Serkan Ocak
ATLAS AĞUSTOS 2013/SAYI:244

“Müze ve demokrasi adası” projesiyle Yassıada ve Sivriada’nın imara açılacak olması pek çok insanın tepkisini çekti. Başta Adalılar olmak üzere yaklaşık bin kişilik bir grup teknelerle söz konusu adalara giderek eylem yaptı.
Taksim Gezi Parkı direnişinin ardından İstanbul’un pek çok parkında olduğu gibi Adalar’da da forumlar yapılmaya başlandı. Adalar Forumu’nda Yassıada ve Sivriada’nın imara açılacak olması fikrine karşı büyük bir eylem yapılması kararı alındı; 21 Temmuz’da Kadıköy, Kabataş ve Adalar’dan Sivriada ve Yassıada’ya tekneler kalktı. Bazı balıkçı tekneleri ve yelkenliler de eyleme destek oldu. Ardından eylemciler adına bir basın açıklaması okundu.
Sivriada ve Yassıada’nın tüm doğal, arkeolojik ve kültürel sit alanı statüleri düzmece yasalarla ortadan kaldırılarak imara açılmak istendiği belirtilen açıklamada şöyle denildi: “Bizler de İstanbullular ve Adalılar olarak kamusal alanlarımızı rant alanlarına dönüştüren anlayışa, tüm insani değerlerimizle karşı duruyoruz. Sivriada ve Yassıada’da söz konusu imar için hazırlanmış herhangi bir avan proje olmadığı için keyfi bir yapılaşmaya izin veriliyor; yüzde 70’lere varan inşaat izinleri planlanıyor; belirli bir kat sınırlaması koyulmuyor; kongre merkezi, kültür ve turizm yatırımları, marina ve yat limanları, ticari bina ve tesisler, restoranlar, oteller yapmayı planlayan hükümet bu kararlarıyla diğer adaların da arkeolojik, doğal ve kültürel sit alanı statülerini ortadan kaldırmaya hazırlanıyor. Yassıada ve Sivriada’nın imara açılması hatalı kentleşme ve rant yaratmaya yönelik politikalar nedeniyle büyük ölçüde tahrip olan Marmara Denizi’nde ekosistemin devamlılığı açısından geri dönülmez bir tahribata sebep olacaktır.”
Adalar Belediye Başkanı Mustafa Farsakoğlu’nun da katıldığı eylem daha sonra Yassıada’da devam etti. Yassıada yargılamaların yapıldığı eski spor salonunda forum düzenlendi. Kolektif İstanbul grubu da müziğiyle eyleme eşlik etti.

Benzer Yazılarımız

Yorum Yap