Anasayfa Gündem Antik Palmyra’da Patlama

Antik Palmyra’da Patlama

Ayşegül Parlayan Özalp

IŞİD, antik kentin tapınağını yok etti.

Fotoğraf: Cüneyt Oğuztüzün / Baal Şamin Tapınağı
Haber: Deniz Koç

Suriye Arkeoloji Müzeleri Müdürü Memun Abdülkerim, IŞİD militanlarının dün gece Suriye’deki Palmyra Antik Kenti’nin Baal Şamin Tapınağı’nı havaya uçurduğunu belirtti. Göklerin Efendisi ve Yağmur Tanrısı Baal Şamin’e adanan tapınak, İS 17 yılından beri ayaktaydı. Patlamanın kuvvetiyle etrafındaki bazı sütunların da zarar gördüğü söyleniyor.

Palmyra, Tadmur Çölü’nde yükselen 2000 yıllık görkemli bir şehir. Orta Doğu’nun en önemli arkeolojik alanlarından biri olmakla birlikte evrensel niteliğinden ötürü UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan bir antik kent.

Bu yıl 21 Mayıs’ta Palmyra’yı ele geçiren IŞİD’in antik kente verdiği ilk büyük zarar, Tadmur Arkeoloji Müzesi’nde sergilenen ceylan yakalamış bir aslanı tasvir eden “El-Lat” heykelini parçalamaktı. Geçtiğimiz hafta ise ömrünü bu antik kentin gizemlerini çözmeye vakfetmiş bir arkeoloğun, 81 yaşındaki Prof. Halid Esad’ın başını keserek bütün dünyayı şaşkınlığa ve yasa boğdu. En büyük finans kaynaklarından biri arkeolojik eser kaçakçılığı olan terör örgütünün, profesörü bazı arkeolojik eserlerin yerini açıklamayı reddettiği için öldürdüğü iddia ediliyor.

Benzer Yazılarımız

Yorum Yap